x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prinţesa Diana voia să dea în vileag comerţul cu armament

Prinţesa Diana voia să dea în vileag comerţul cu armament

de Sînziana Stancu    |    01 Iun 2010   •   00:00

Avocatul prinţesei Diana susţine că ea a fost “asasinată” în 1997, pentru că voia să facă dezvăluiri cu privire la rolul Marii Britanii în comerţul cu arme.



Avocatul Michael Mansfield, citat de cotidianul britanic Daily Express în ediţia electronică, a declarat că fosta soţie a prinţului Charles intenţiona să publice un jurnal "exploziv", în care demasca persoanele care s-au implicat cel mai mult în producţia de mine antipersonal din Marea Britanie.

"Toată lumea îşi aminteşte că prinţesa făcea campanie împotriva minelor antipersonal. Eu cred că plănuia diverse vizite. Fusese în Angola şi urma să meargă în Cambodgia. Un număr mare de mine antipersonal au fost fabricate de britanici. Ea susţinea că avea un jurnal exploziv, prin care urma să expună persoanele cele mai implicate în piaţa britanică de armament", a declarat Mansfield.

COINCIDENŢå
Coincidenţă sau nu, chiar în anul în care avea să moară în accidentul de maşină de la Paris Diana nemulţumise câţiva miniştri, cerând interzicerea în întreaga lume a minelor antipersonal. Ea a făcut aceste declaraţii într-o vizită foarte mediatizată, în Angola, unde s-a întâlnit cu câteva dintre zecile de mii de victime nevinovate ale acestui tip de mine. Ministrul consevator al Apărării din acea vreme, Earl Howe, a afirmat că era neinformată în legătură cu acest subiect.

Campania prinţesei împotriva minelor antipersonal şi planul de a dezvălui secrete despre comerţul cu armament, în opinia avocatului, "nu au fost fără legătură" cu accidentul de maşină în care prinţesa Diana şi iubitul ei, Dodi al-Fayed, au murit, la Paris, la 31 august 1997. "Un martor care o cunoştea bine" a spus că prinţesa avea un "jurnal de dezvăluiri" şi că o cutie de documente, care lipsea, ar fi putut conţine informaţii "cruciale", a mai declarat avocatul.

El l-a reprezentat în cadrul unei investigaţii asupra morţii cuplului pe tatăl lui Dodi, Mohamed al-Fayed, care susţine şi el că prinţesa şi fiul lui au fost asasinaţi, accidentul fiind "regizat" de serviciile secrete britanice.

×
Subiecte în articol: externe