x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prinţul saudit Alwaleed a pierdut 4 miliarde de dolari în 2008

Prinţul saudit Alwaleed a pierdut 4 miliarde de dolari în 2008

16 Dec 2008   •   00:00


Şi bogaţii pierd din criză. Prinţul saudit Alwaleed bin Talal, care a investit în acest an în Citigoup şi şi-a cumpărat un "palat zburător" Airbus A380 cu două etaje, a pierdut 4 miliarde de dolari, potrivit publicaţiei americane Business Week, care citează Arabian Business din Dubai. 



Desigur, durerea e relativă: prinţul Alwaleed bin Talal rămâne cel mai bogat arab, cu 17 miliarde de dolari, dublu faţă de următorul competitor, dar având o scădere considerabilă faţă de precedentul clasament care îl dădea cu 21 de miliarde de dolari.

Supranumit "arabul Warren Buffett", prinţul a anunţat luna trecută că îşi va mări deţinerea la banca americană Citigroup de la sub 4% la 5%.

Familia regală saudită deţine o companie de investiţii, Kingdom Holding Co, care investeşte în companii foarte cunoscute, cum ar fi producătorul de computere şi playere muzicale Apple sau gigantul media News Corporation al lui Ruppert Murdoch.

Din cele 17 miliarde de dolari, participaţia lui Alwaleed la Kingdom Holding valorează 8 miliarde de dolari. Însă prinţul mai deţine şi compania media Rotana Holding, care activează în Orientul Mijlociu. De asemenea, mai deţine proprietăţi imobiliare în valoare de 3 miliarde de dolari, inclusiv o locaţie de vacanţă de 124 de acri cu o grădină zoologică privată. Pentru propriul uz, Alwaleed mai deţine şi foloseşte un avion Airbus A380 "Superjumbo", care este evaluat la 330 de milioane de dolari, puţin sub valoarea însumată a celorlalte două avioane pe care acesta le mai are.

Familia Bin Laden are 7,2 miliarde de dolari
Al doilea arab ca bogăţie este Nasser al-Kharafi, cu 9,6 miliarde de dolari. Om de afaceri kuweitian, Nasser deţine francizele pentru Orientul Mijlociu ale KFC, Pizza Hut şi Hardee’s. De asemenea, este cel mai mare acţionar al companiei Krispy Kreme Doughnuts Inc, ce produce gogoşi.

Alt nume proeminent pe listă, familia Bin Laden, care face afaceri în sectorul construcţiilor, deţine o avere de 7,2 miliarde de dolari şi este pe locul al şaptelea.

Împreună, cei mai bogaţi 50 de arabi au pierdut cumulat 25 de miliarde de dolari în urma topirii economiei mondiale, foarte mult din această sumă fiind pierdută de la finele verii încoace. "Surpriza este câţi bani au pierdut", a spus Anil Bhoyrul, director editorial la ITP Executive Publishing Ltd, compania ce publică Arabian Bussines. "Lista pe care am publicat-o este foarte diferită faţă de lista pe care am adunat-o în urmă cu câteva luni", a mai spus el. Primii 50 cei mai bogaţi arabi deţin 200 de miliarde de dolari, cu 12% sub nivelul anului trecut.

×
Subiecte în articol: externe miliarde dolari