x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prinţul şi prinţesa, arhetipuri care îi fascinează pe oameni, explică psihologii

Prinţul şi prinţesa, arhetipuri care îi fascinează pe oameni, explică psihologii

29 Apr 2011   •   13:07

Fie că ne place sau nu, fapt e că nunta prinţului William cu Kate Middleton este urmărită de milioane de oameni. De unde provine această fascinaţie?
"Apropierea de basme este, evident, cel mai la îndemână. Regele şi regina sunt motive arhetipale clasice, iar prinţul şi prinţesa, ca apariţii tinere, încă neconsumate ale lor, fireşte că de asemenea. De aceasta se leagă şi dorinţa de transformare şi metamorfozare în ceva pozitiv”, explică Gerhard Burda, preşedintele Societăţii austriece de psihologie analitică, pentru agenţia APA.
Aşteptările faţă de tânăra pereche sunt, în mod corepunzător, foarte ridicate. "Chiar dacă este iraţional, pentru că monarhilor englezi le lipseşte puterea reală”, este de părere psihologul. Însă nobilul este considerat încă un om deosebit, motiv pentru care polarizează opinia publică. "Poate şi datorită conotaţiei legate de <>'', încearcă Burda o explicaţie.
Kate corespunde aspirantei clasice din basme: este tânără, dinamică şi arată bine. "La fel ca Lady Di, a cărei soartă sperăm că nu o va împărtăşi”, adaugă psihologul. Pentru Middleton, un vis s-a împlinit însă: a devenit prinţesa din vis.
Cine va urmări spectacolul nu trebuie să se ruşineze din acest motiv. Psihologii văd chiar un efect pozitiv asupra psihicului. "Într-un anume fel, are o funcţie cathartică - eşti implicat într-un eveniment mai mare, care serveşte drept colector al multor dorinţe, temeri şi sentimente”, explică psihologul austriac.
"La fel ca în cazul multor ritualuri, mituri, în sport, oamenii participă prin reprezentanţi la aceste evenimente; din acest punct de vedere, oamenii de astăzi nu se deosebesc deloc de înaintaşii lor”, mai spune Gerhard Burda.

×