x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Privatizarea Sidex, prin buzunarul lui Tony Blair. Lakshmi Mittal şi Sidex via fostul premier britanic au deschis uşa României în UE

Privatizarea Sidex, prin buzunarul lui Tony Blair. Lakshmi Mittal şi Sidex via fostul premier britanic au deschis uşa României în UE

de Sînziana Stancu    |    30 Oct 2011   •   21:00
Privatizarea Sidex, prin buzunarul lui Tony Blair. Lakshmi Mittal şi Sidex via fostul premier britanic au deschis uşa României în UE

Aceste dezvaluiri apartin publicatiei britanice Mail on Sunday, care citeaza date dintr-o ancheta asupra legaturii intre Tony Blair si magna­tul otelului, miliardarul de origine indiana Lakshmi Mittal.

Publicatia britanica scrie ca in 2001 Mittal, cel mai bogat om din Marea Britanie, cu o avere estimata la 20 de miliarde de lire sterline, a beneficiat de o scrisoare de recomandare catre autoritatile ro­mane scrisa de premierul de atunci Tony Blair, pentru a cumpara com­bi­na­tul siderurgic Sidex Galati, pe care urma sa il privatizeze. "Le­ga­tu­ra" intre scrisoarea de recomandare, Mittal si Blair a fost o donatie de 125.000 de lire sterline pe care magnatul indian al otelului o facuse Partidului Laburist al premierului britanic chiar cu doua saptamani inainte.

In cadrul anchetei declansate atunci, atat Blair, cat si Mittal au negat orice "legatura" intre donatie si scrisoare. Cat despre aceasta recomandare, publicatia britanica mai scrie ca depesa adresata Guvernului roman, prin care s-a urmarit privatizarea combinatului galatean, precum si achizitionarea, in final, a acestui obiectiv de catre Mittal, ar fi netezit calea aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana. De asemenea, Sunday Mail a mai dezvaluit ca un pasaj din acea scrisoare de recomandare ar fi fost scos chiar inainte ca Blair sa o semneze, pentru ca in acel pasaj premierul britanic il descria pe magnatul indian ca fiind "un prieten" de-al sau. Blair l-a sustinut pe Mittal chiar daca atunci compania sa si­de­rurgica, "LNM", nu era nici britanica, ci fusese inregistrata in Antilele Olandeze si avea mai putin de 1% din cei peste 100.000 de muncitori in Marea Britanie. Dar ce mai conta cand Mittal a varsat, in total, in conturile Partidului Laburist din Marea Britanie peste 4 milioane de lire sterline.

In prezent, la orizont se afla un alt scandal, avandu-i ca protagonisti tot pe Blair – care nu mai este insa pre­mier, dar a ramas un politician in­fluent la scara planetara – si pe Mittal, dar intr-o alta tara "mancata de co­ruptie", dupa cum scrie Mail on Sunday, si anume, Kazahstanul, unde Blair si Mittal au aparut impreuna, acum cinci luni, la un mare si puternic consiliu al investitorilor, ce s-a des­fasurat in Astana. Publicatia brita­nica scrie ca acum Blair ar face lobby pentru Mittal contra unei sume de 8 mi­lioane de lire sterline, promitand in schimb ca va "curata" imaginea Kazahstanului.

"Istoria in­de­pen­den­tei Kazahstanului este plina de reali­zari surprinzatoare. Tara dumnea­vo­astra este atractiva atat din punct de vedere geografic, cat si ca potential eco­nomic", a inceput Blair sa curteze asis­tenta din Kazahstan, pentru a-i cas­tiga simpatia si increderea si a-i ne­tezi astfel calea sponsorului sau cel mai de nadejde pentru viitoare afa­ceri profitabile.

Saptamana trecuta, un inalt con­si­lier al presedintelui Kazahstanului dezvaluise ca Blair si-a deschis deja un birou permanent la Astana, pentru a lucra cu "greii" investitori.

Consiliul din Kazahstan numara printre membrii sai pe oligarhul rus Oleg Deripaska, pe israelianul Alexander Mashkevich, care este prieten cu un fost consilier influent al lui Blair, precum si pe Lordul Renwick de Clifton, vicepresedinte la JP Morgan, si pe Peter Voser, directorul executiv al Shell, care semnase un contract de exoplorari petroliere cu fostul lider libian Muammar Gaddafi, in valoare de 375 de milioane de lire sterline, contract "parafat" de Blair.

×