x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Pro" sau "contra" ştirilor în limba turcă la televiziunea bulgară

"Pro" sau "contra" ştirilor în limba turcă la televiziunea bulgară

de Petio Petkov    |    16 Dec 2009   •   00:00

Grupul parlamentar al ultranaţionaliştilor din partidul "Ataca" a introdus în Parlament 48 de semnături de deputaţi necesare pentru iniţierea procedurii de referendum - primul în ultimii 60 de ani. Tema propusă - să fie sau nu ştiri în limbile minorităţilor în media electronice de stat. Este vizat într-un mod concret buletinul de ştiri în limba turcă, pe care primul program al televiziunii naţionale îl emite în zilele lucrătoare la ora 16:10.

În mod surprinzător, iniţiativa ultranaţionaliştilor a fost sprijinită de primul-ministru Boiko Borisov, care a participat împreuna cu preşedinta Parlamentului, Ţeţka Ţaceva, la o conferinţă de presă împreună cu liderul partidului "Ataca", Volen Siderov. Borisov însă a refuzat să răspundă la întrebarea dacă partidul său nu doreşte ştiri în limbă turcă. El a spus că drepturile şi libertăţile minorităţilor vor fi respectate, dar populaţia majoritară nu trebuie să se simtă prost că nu înţelege ce se vorbeşte la televiziunea naţională. În alte ţări europene au fost organizate referendumuri similare.

La rândul său, Siderov a declarat că scoaterea acestor buletine din programul media de stat nu va însemna că Bulgaria îşi va retrage semnatura din Convenţia pentru apararea minorităţilor. El a adăugat că şi aşa aceste buletine nu sunt urmărite de telespectatorii turci, după cum arată mai multe sondaje.

Primele reacţii ale societăţii civile sunt contradictorii. Anchetele arată că majoritatea telespectatorilor bulgari nu doresc buletine de ştiri în turcă. Opoziţia şi ONG-urile se întreabă însă dacă aceasta este principala problemă cu care se confruntă acum Bulgaria. UFD a lansat ideea organizării unui referedum pro sau contra centralei atomoelectrice "Belene". Liderii democratilor au pus neoficial problema dece GHERB se comportă parcă ultranaţionaliştii îi sunt parteneri la guvernare.

×
Subiecte în articol: externe