x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Problema Ierusalimului, abordată în cursul unei discuții între regele saudit și premierul turc

Problema Ierusalimului, abordată în cursul unei discuții între regele saudit și premierul turc

27 Dec 2017   •   18:30
Problema Ierusalimului, abordată în cursul unei discuții între regele saudit și premierul turc

Regele Salman al Arabiei Saudite a avut miercuri o întrevedere cu premierul turc Binali Yildirim, în cadrul căreia a fost abordată problema Ierusalimului, fiind prima întrevedere la nivel înalt între cele două ţări de la decizia preşedintelui american de a recunoaşte Oraşul Sfânt drept capitala Israelului, relatează AFP. 

Ankara şi Riadul, aliaţi ai SUA, au criticat decizia preşedintelui Donald Trump din 6 decembrie. 

În acest context, Arabia Saudită a decis totuşi să nu trimită un reprezentant de rang înalt la reuniunea Organizaţiei Conferinţei Islamice (OCI), care a avut loc pe 13 decembrie la  Istanbul la cererea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a aborda subiectul. 

Miercuri, în cursul unei întrevederi bilaterale, 'a fost subliniată importanţa statutului Ierusalimului' precum şi 'necesitatea pentru întreaga lume musulmană de a se arăta unită în apărarea drepturilor fraţilor noştri palestinieni', a indicat biroul premierului turc. 

Relaţiile dintre Arabia Saudită şi Turcia s-au deteriorat în 2013 odată cu îndepărtarea de la putere a preşedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi, care avea Ankara printre susţinători, Riadul susţinându-l la rândul său, în acea perioadă, pe Abdel Fattah al-Sissi, devenit preşedinte în 2014. 

Relaţiile dintre cele două ţări s-au ameliorat după ascensiunea la tron a regelui Salman, în ianuarie 2015, dar această evoluţie este în prezent pusă la încercare de noile direcţii adoptate de prinţul moştenitor saudit Mohamed bin Salman.

AGERPRES

×