Cotidianul german Suddeutsche Zeitung remarca faptul ca 'Romania nu este deloc intr-o situatie de invidiat', potrivit Rador. Dupa criza economica, protestele care au contestat puterea de la Bucuresti si au dus la caderea Guvernului, proteste ce continua si acum, deoarece protestatarii vor, de fapt, capul presedintelui Basescu, la care se adauga iarna extrema, incapacitatea liderilor politici de a ajunge la un consens democratic este tot ceea ce 'pune la grea incercare tara', dupa cum a remarcat cotidianul german.
Cu titlul 'Incremenire la Bucuresti', Suddeutsche Zeitung enumera cauzele care genereaza actuala stare de spirit din Romania: reformele economice atat de necesare, care inca se mai lasa asteptate, esecul reformei in domeniul sanatatii, carentele sistemului judiciar. 'Problema principala', mai scrie Süddeutsche Zeitung, 'o constituie insa sistemul politic'.
Aceeasi publicatie mai scrie ca impulsurile privind innoirea de care aceasta clasa ar avea nevoie nu le ofera 'nici unul din marile partide, nici conservatorii aflati la guvernare si nici social-democratii sau liberalii din opozitie'.
Premier 'independent si tehnocrat'
Tot astfel, lipsesc oamenii politici care sa fie 'mai presus de galcevile cotidiene si luptele pentru influenta, functii si avantaje financiare'. Autorul articolului este de parere ca ceea ce ar face bine Romaniei acum ar fi desemnarea unui premier 'independent si tehnocrat, care sa modifice cursul'.
Referitor la protestele populatiei care nu mai contenesc de 26 de zile, cotidianul german scrie ca 'o dovada a dezamagirii oamenilor e si regresul demografic in ultimii zece ani, de la 21,6 milioane la 19 milioane de locuitori, una dintre consecinte fiind emigrarea masiva a romanilor'.
O alta publicatie germana, Frankfurter Allgemeine Zeitung, scrie la randul sau ca demisia premierului Emil Boc este 'urmarea protestelor din ultima vreme contra politicii de austeriate a Guvernului. Inainte de toate insa, demisia este o victorie a vechii garzi a partidului de guvernamant, necuratata de personaje corupte'. Cotidianul german pledeaza si pentru continuarea cursului de reforme promovat de Guvernul Boc. 'Romania nu are nevoie de nimic mai mult decat de o continuitate politica. Dar tocmai aceasta e din nou in pericol.'
Tageszeitung, o publicatie berlineza, constata, la randul sau, ca 'politica dura de economii a dus la o scadere a increderii in democratie' si ca 'Romania nu e un caz singular'. In Romania, 'lipsa de incredere a oamenilor in aparatul de stat, in partide si democratie, in general, a atins un nivel-record'.