x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Probleme mari pentru Biden, după descoperirea documentelor clasificate în biroul său

Probleme mari pentru Biden, după descoperirea documentelor clasificate în biroul său

de Redacția Jurnalul    |    16 Ian 2023   •   08:09
Probleme mari pentru Biden, după descoperirea documentelor clasificate în biroul său
Sursa foto: Hepta

Congresul Statelor Unite nu poate exclude posibilitatea unor riscuri de siguranţă naţională în cazul documentelor clasificate depistate la preşedintele Joseph Biden, admite politicianul democrat Adam Schiff, argumentând însă că situaţia este diferită de cea a fostului preşedinte Donald Trump.

Întrebat, într-un interviu acordat postului ABC News, dacă documentele clasificate descoperite în foste birouri ale lui Biden ar putea fi riscuri în materie de siguranţă naţională, Adam Schiff, membru al Camerei Reprezentanţilor, a răspuns: "Nu cred că putem exclude această posibilitate fără a cunoaşte mai mult despre ce s-a întâmplat. Aş vrea să ştiu ce reprezintă şi care este evaluarea procurorului special asupra documentelor".

"Procurorul general a trebuit să se asigure nu doar că justiţia este aplicată corect, ci şi că imaginea asupra justiţiei este satisfăcătoare pentru public. Nu cred că a avut altă opţiune în afară de cea a numirii unui procuror special", a subliniat Adam Schiff, potrivit publicaţiei The Hill.

Congresmanul democrat susţine că sunt diferenţe între modul în care au fost gestionate documentele deţinute de Biden şi cele găsite în reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump, membru al Partidului Republican.

"Abordarea lui Biden a fost foarte diferită, în sensul că nu trebuiau deţinute documentele în acele locuri. Dar nu a existat niciun efort de a le reţine, de a le ascunde, niciun efort de a obstrucţiona ancheta Departamentului Justiţiei", a insistat Schiff.

Secretarul Justiţiei, Merrick Garland, a anunţat numirea unui procuror special, Robert Hur, pentru investigarea cazului documentelor clasificate găsite într-un fost birou universitar al lui Biden din Washington D.C. şi în reşedinţa acestuia din Wilmington, statul Delaware. Documentele datează din perioada în care Biden era vicepreşedinte, în mandatul preşedintelui Barack Obama.

Preşedintele Biden s-a declarat iniţial "surprins" de existenţa documentelor, iar ulterior a anunţat că va coopera "total" în investigaţia Departamentului Justiţiei.

Însă fostul preşedinte Donald Trump, vizat de o anchetă într-un caz similar privind deţinerea de documente clasificate, a cerut explicaţii Departamentului Justiţiei. Trump vrea să afle de ce nu a fost prezentat public incidentul, depistat pe 2 noiembrie 2022, în momentul respectiv, chiar înaintea scrutinului parlamentar intermediar din 8 noiembrie.

Într-un caz separat, agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au colectat în august 2022 documente din reşedinţa lui Trump din Mar-a-Lago (Florida), iar cazul este anchetat de un procuror special, Jack Smith. Autorităţile susţin că erau documente clasificate, dar Trump afirmă că documentele au fost declasificate de el în timp ce era preşedinte.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joe Biden documente clasificate