x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proces în Coreea de Sud, pentru un examen scurtat cu 90 de secunde

Proces în Coreea de Sud, pentru un examen scurtat cu 90 de secunde

de Redacția Jurnalul    |    21 Dec 2023   •   09:15
Proces în Coreea de Sud, pentru un examen scurtat cu 90 de secunde

Mai mulți elevi sud-coreeni au dat în judecată guvernul de la Seul pentru că o probă din cadrul examenului de admitere la facultate s-a încheiat cu 90 de secunde mai devreme decât era programat. În Coreea de Sud, cei care candidează pentru un loc la universitate sunt supuși unei testări crâncene numite Suneung - un examen-maraton de opt ore, în care primesc succesiv lucrări pe mai multe subiecte. 

Rezultatele examenului de anul acesta au fost afișate pe 8 decembrie. Marți, 39 de elevi s-au adresat instanței, reclamând că la primul examen, cel de coreeană, clopoțelul a sunat mai devreme la un centru de testare din Seul. Ei au relatat că unii elevi au protestat pe loc, însă profesorii supraveghetori le-au luat foile de examen. Copiii care au depus plângere spun că acest lucru i-a supărat atât de mult, încât nu s-au mai putut concentra până la sfârșitul examenului, iar unii chiar au abandonat și au plecat acasă - transmite Yonhap, agenția națională de presă.

Televiziunea publică KBS a citat oficiali care au spus că supraveghetorii de la respectivul centru de testare nu au văzut bine cât este ceasul.

Suneung este doar unul dintre cele mai grele examene din lume și are o miză foarte mare. El nu asigură doar admiterea la facultate și un job bun, ci în mare măsură și relațiile sociale viitoare. Examenul este atât de important în Coreea de Sud, încât în timpul acestui eveniment anual sunt luate măsuri care să îi ajute pe candidați să se concentreze, măsuri care merg până la închiderea spațiului aerian și a bursei.

În aprilie s-a creat un precedent într-un „Proces al clopoțelului”, când mai mulți elevi au fost despăgubiți cu 7 milioane de won (circa 5.200 de dolari) prin hotărâre judecătorească, după ce reclamaseră că la examenul din 2021 „s-a sunat” cu două minute mai devreme la una dintre probe.

Elevii cer despăgubiri de 20 de milioane de won fiecare (circa 15.400 de dolari), care reprezintă costul unui an de pregătire pentru examen

×
Subiecte în articol: proces examen secunde