x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Procesul asasinului Breivik, la final. Extremistul norvegian pledează nevinovat chiar dacă îşi recunoaşte faptele

Procesul asasinului Breivik, la final. Extremistul norvegian pledează nevinovat chiar dacă îşi recunoaşte faptele

22 Iun 2012   •   07:27
Procesul asasinului Breivik, la final. Extremistul norvegian pledează nevinovat chiar dacă îşi recunoaşte faptele

UPDATE: Judecatoarea Wenche Elizabeth Arntzen a anuntat la finalul procesului lui Anders Breivik,, ca verdictul impotriva acestuia va fi dat pe 24 august.

In ultima zi a procesului, extremistul de dreapta in varsta de 33 de ani a cerut sa fie achitat, apreciind ca a comis atacurile de la 22 iulie 2011 pentru a apara "natiunea norvegiana pura" de islam si multiculturalism.

"Nu pot sa imi recunosc vinovatia. Invoc principiul necesitatii (care permite sa ucizi in circumstante exceptionale), deoarece am luptat pentru poporul, cultura si tara mea", a declarat Breivik in cursul interventiei sale finale.

In discursul sau ideologic de aproape trei-patru ore, Breivik a evocat serialul de televiziune "Sex and the City" si pe artistii norvegieni provenind din familii de imigranti care au participat la Eurovision, cu scopul de a denunta miscarea de eliberare sexuala care, in opinia sa, ameninta familia traditionala si intensificarea multiculturalismului.

Adresandu-se celor cinci magistrati, acuzatul a subliniat ca "Istoria va arata daca ei judeca un barbat care a incercat sa opreasca Raul", care "a comis o mica barbarie pentru a opri o barbarie mai mare".

Vineri dimineata, avocatii apararii au cerut pedeapsa cu inchisoarea "cea mai blanda posibila" pentru clientul lor, apreciind ca acesta este responsabil din punct de vedere penal si respingand eventualitatea unei internari intr-o institutie psihiatrica solicitata joi de catre Parchet.

-------------------------------------------------------------------

Procesul lui Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane anul trecut, s-a incheiat astazi cu pledoaria apararii, care ar urma sa ceara achitarea si, in special, ca extremistul de dreapta sa fie declarat penal responsabil.

Dupa zece saptamani de procedura, Geir Lippestad si-a inceput pledoaria la ora 09.00 (10.00 ora Romaniei), relateaza AFP, conform Mediafax.

Din punct de vedere formal, Lippestad ar urma sa ceara achitarea, o pozitie pe care el insusi a prezentat-o in trecut ca nerealista dar inevitabila in masura in care clientul sau pledeaza nevinovat chiar daca isi recunoaste faptele.

Fara iluzii din acest punct de vedere, avocatul se va concentra in pledoaria sa pe incercarea de a dovedi ca extremistul de dreapta este suficient de sanatos psihic pentru a fi considerat responsabil penal de atacurile din 22 iulie 2011. Atunci, Breivik a deschis focul asupra unor tineri laburisti reuniti in tabara de vara de pe insula Utoeya, provocand moartea a 69 de persoane, dintre care majoritatea adolescenti. Inainte de acest atac, el a detonat o bomba in apropierea sediului Guvernului din Oslo, provocand moartea altor opt persoane.

Sanatatea mintala a lui Breivik, declarat psihotic de o prima evaluare psihiatrica oficiala, contrazisa ulterior de o contraexpertiza, este problema centrala a procesului.

Chiar daca i-ar aduce o pedeapsa lunga cu inchisoarea, extremistul in varsta de 33 de ani vrea sa fie declarat sanatos mintal pentru ca ideologia sa sa nu fie invalidata de o patologie mentala.

Considerand ca internarea intr-o institutie psihiatrica ar fi "mai rea ca moartea", ucigasul a afirmat in fata judecatorilor luna trecuta ca nu va face apel daca va obtine castig de cauza in aceasta privinta.

Joi, Parchetul a cerut internarea psihiatrica, apreciind ca are suficiente indoieli cu privire la sanatatea mintala a acuzatului pentru a-l considera iresponsabil penal.

Procurorii si-au insotit rechizitoriul cu o cerere subsidiara de 21 de ani de inchisoare - pedeapsa maxima ce poate fi prelungita pe termen nedefinit daca individul este considerat in continuare periculos - in cazul in care Curtea va conchide ca Breivik este responsabil.

In ultima instanta, judecatorii vor fi cei care vor transa aceasta delicata problema in verdictul lor asteptat la 20 iulie sau 24 august.

×