x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Procesul fără acuzat

Procesul fără acuzat

26 Oct 2009   •   00:00



Cel mai important proces în care sunt judecate crimele de război din timpul conflictului din fosta Iugoslavie începe mâine la Haga.

Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, este acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul conflictului armat din Bosnia-Her­ţe­go­vina (1992-1995).

El este în prezent cel mai important deţinut de la Haga, după moartea fostului preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici, în 2006, înainte de finalizarea procesului în care i se prezentaseră acuzaţii similare.

Arestat în 2008, după 13 ani de căutări, Karadzici a anunţat că va boicota prima şedinţă din cadrul procesului, motivând că nu a avut suficient timp pentru a-şi pregăti apă­ra­rea. Apărare pe care şi-o asigură pe cont propriu, cu sprijinul mai multor jurişti şi avocaţi, transmite AFP.

În consecinţă, judecătorii TPI ar putea desemna un avocat care să reprezinte interesele lui Karadzici, dar procedura va întârzia semnificativ procesul, până când respectivul avocat se va familiariza cu conţinutul dosarului. O altă posibilitate ar fi ca judecătorii să înceapă procesul, aşa cum era prevăzut, cu prezentarea acuzării (luni şi marţi). O astfel de decizie ar putea încălca însă drepturile apărării, mai ales că acuzatul nu asistă la prezentarea învinuirilor.

×
Subiecte în articol: externe