x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Procesul fostului preşedinte Hosni Mubarak şi al fiilor săi, amânat pentru 15 august

Procesul fostului preşedinte Hosni Mubarak şi al fiilor săi, amânat pentru 15 august

de Marina Constantinoiu    |    03 Aug 2011   •   15:37

Procesul fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak si al fiilor sai, Alaa si Gamal Mubarak, judecati incepand de miercuri dimineata la Cairo, a fost amanat pentru ziua de 15 august, a anuntat presedintele Tribunalului, Ahmed Refaat, citat de France Presse.

Presedintele Tribunalului a dispus ca Hosni Mubarak, avand o stare de sanatate fragila, sa fie internat intr-un spital din apropiere de Cairo pana la urmatoarea audiere. Reamintim ca fostul presedinte a fost transferat, in vederea inceperii procesului, din statiunea Sharm el-Sheikh, unde se afla in arest provizoriu in spital, la Cairo.

Spitalul desemnat de magistrat este Centrul medical international, iar Ahmed Refaat si-a dat acordul pentru ca un oncolog sa il examineze pe Mubarak "de fiecare data cand va avea nevoie", asa cum ceruse apararea.

Anterior, agentia oficiala egipteana Mena a citat un oficial de rang inalt potrivit caruia Mubarak urma sa fie internat in spitalul Academiei de Politie, la periferia capitalei, "pentru garantarea prezentei sale" la proces.

Procesul fostului ministru de Interne Habib el-Adli si al altor sase oficiali de rang inalt din politie a fost amanat pentru joi.

Fostul presedinte egiptean, acuzat de coruptie si de implicare in uciderea unor manifestanti, a pledat nevinovat miercuri in fata Tribunalului penal din Cairo. Fiii sai, Alaa si Gamal, acuzati de coruptie, au pledat de asemenea nevinovat. "Toate aceste acuzatii, le neg complet", a declarat Mubarak, caruia i-a fost intins un microfon pentru a putea pleda. El se exprima in timp ce statea intins pe o targa, in boxa acuzatilor, dupa o scurta intrerupere a audierii. Boxa acuzatilor era, practic, o cusca din metal, in care s-au aflat si fiii presedintelui. Alaa si Gamal, care tineau carti in mana, probabil exemplare ale Coranului, au preluat ulterior cuvantul pentru a se declara nevinovati.

Un reprezentant al Parchetului General il acuzase anterior pe Mubarak ca a ajuns la un acord cu fostul ministru de Interne Habib el-Adli pentru uciderea "premeditata" a unor manifestanti impotriva regimului, in mai multe guvernorate din Egipt. Acesta i-a acuzat pe Alaa si Gama Mubarak de coruptie.

Procesul intentat lui Hosni Mubarak reprezinta o premiera pentru o tara araba independenta, el neputandu-se compara cu cel care l-a vizat pe fostul presedinte irakian, Saddam Hussein, judecat intr-un moment in care in tara exista prezenta militara straina. In Egipt, puterea a fost preluata de Armata, dupa ce presedintele Hosni Mubarak a decis sa paraseasca puterea in urma unei revolte populare desfaasurate la inceputul acestui an.

×