x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Procesul lui Breivik s-a încheiat. Verdictul este aşteptat peste două luni. Vezi ce a declarat extremistul în apărarea sa

Procesul lui Breivik s-a încheiat. Verdictul este aşteptat peste două luni. Vezi ce a declarat extremistul în apărarea sa

22 Iun 2012   •   16:17
Procesul lui Breivik s-a încheiat. Verdictul este aşteptat peste două luni. Vezi ce a declarat extremistul în apărarea sa

Verdictul in procesul teroristului Andres Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane in iulie 2011, in Norvegia, va fi dat la 24 august, a anuntat vineri judecatoarea Wenche Elizabeth Arntzen.

In ultima zi a procesului, extremistul in varsta de 33 de ani a cerut sa fie achitat, declarand inca o data ca a comis atacurile de la 22 iulie 2011 pentru a apara "natiunea norvegiana pura" de islam si multiculturalism.

"Nu pot sa imi recunosc vinovatia. Invoc principiul necesitatii, care permite sa ucizi in circumstante exceptionale, deoarece am luptat pentru poporul, cultura si tara mea", a declarat Breivik.

In timpul unei pledoarii de cateva ore, Breivik a evocat serialul de televiziune "Sex and the City" si pe artistii norvegieni provenind din familii de imigranti care au participat la Eurovision, cu scopul de a denunta miscarea de eliberare sexuala care, in opinia sa, ameninta familia traditionala si intensificarea multiculturalismului.

Adresandu-se celor cinci magistrati, acuzatul a spus ca "istoria va arata daca ei judeca un barbat care a incercat sa opreasca Raul", care "a comis o mica barbarie pentru a opri o barbarie mai mare".

Vineri dimineata, avocatii apararii au cerut pedeapsa cu inchisoarea "cea mai blanda posibila" pentru clientul lor, apreciind ca acesta este responsabil din punct de vedere penal si au respins varianta internarii intr-o institutie psihiatrica, solicitata joi de catre Parchet.

Pe 22 iulie, Anders Behring Breivik a deschis focul asupra unor tineri laburisti care participau la o tabara de vara pe Insula Utoya, omorand 69 de persoane, majoritatea adolescenti. Anterior, el a detonat o bomba langa sediul Guvernului, la Oslo, ucigand alte opt persoane.

In cazul in care este gasit iresponsabil din punct de vedere penal, extremistul risca internarea intr-o institutie psihiatrica, posibil pe viata. Daca va fi considerat responsabil din punct de vedere penal, Breivik risca 21 de ani de inchisoare, o pedeapsa care poate sa fie prelungita atat timp cat este considerat periculos.

×