x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Procesul privind implicarea Poloniei în transferurile extraordinare ale CIA a început la CEDO

Procesul privind implicarea Poloniei în transferurile extraordinare ale CIA a început la CEDO

de Mediafax    |    03 Dec 2013   •   17:05
Procesul privind implicarea Poloniei în transferurile extraordinare ale CIA a început la CEDO

Polonia a fost nevoită să ofere explicaţii la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului după ce un palestinian şi un saudit au acuzat că au fost torturaţi pe teritoriul polonez înainte de a fi transferaţi la Guantanamo, relatează AFP.

Avocaţii lui Abu Zubaydah, un palestinian în vârstă de 42 de ani, şi lui Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit de 48 de ani, s-au adresat CEDO, acuzând Polonia că a permis CIA să îi deţină mai multe luni, în intervalul 2002-2003, fiind torturaţi prin tehnica "simulării înecului".

După audieri care au durat trei ore, CEDO a comunicat că va intra în procedura deliberativă, verdictul urmând să fie anunţat peste câteva luni.

"Intervenţia CEDO este esenţială pentru a pune capăt acestei situaţii de impunitate", a declarat avocatul sauditului al-Nashiri, Amrit Singh.

În faţa judecătorilor, avocatul a pledat pentru "ruperea conspiraţiei tăcerii şi apărarea principiilor statului de drept".

Guvernul polonez a refuzat comentarii pe fond pe această temă. "Varşovia nu va confirma, nici nu va infirma faptele denunţate de solicitanţi deoarece jurisdicţiile naţionale au competenţe în acest caz", a argumentat Artur Nowak-Far, reprezentantul legal al Guvernului polonez.

×
Subiecte în articol: închisori cia guantanamo Polonia