x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Procuroarea CPI cere o anchetă asupra „crimelor de război” din teritoriile palestiniene

Procuroarea CPI cere o anchetă asupra „crimelor de război” din teritoriile palestiniene

20 Dec 2019   •   21:30
Procuroarea CPI cere o anchetă asupra „crimelor de război” din teritoriile palestiniene

Procuroarea Curţii Penale Internaţionale (CPI), Fatou Bensouda, a anunţat vineri că vrea să declanşeze o anchetă completă asupra unor eventuale „crime de război” în teritoriile palestiniene, însă fără a-i desemna pe autorii acestora, informează AFP.

Această decizie a doamnei Bensouda „a transformat CPI în instrument politic pentru delegitimarea statului Israel”, a reacţionat imediat premierul israelian Benjamin Netanyahu (foto), în timp ce palestinienii au salutat acest anunţ.

„Sunt convinsă că există o bază rezonabilă ce justifică declanşarea unei anchete” asupra situaţiei din Palestina şi că „au fost comise sau sunt pe cale să fie comise crime de război în Cisiordania, în special în Ierusalimul de Est şi în Fâşia Gaza”, a declarat Fatou Bensouda, într-un comunicat.

Cu toate acestea, ea a cerut ca în prealabil CPI „să se pronunţe asupra anvergurii competenţei teritoriale a CPI în situaţia din Palestina”. „În mod concret, i-am cerut să se pronunţe în ceea ce priveşte «teritoriul» pe care CPI îşi poate exercita competenţa şi care poate face obiectul unei anchete, pentru a şti dacă (acest teritoriu) cuprinde şi Cisiordania, în special Ierusalimul de Est, şi Gaza”, a continuat Bensouda, estimând că este „imperativ ca judecătorii să se pronunţe în problema teritoriului asupra căruia eu pot ancheta, înainte să-mi încep ancheta”.

Fatou Bensouda a deschis o anchetă preliminară în ianuarie 2015 asupra acuzaţiilor de crime de război şi crime împotriva umanităţii în Israel şi în teritoriile palestiniene, în urma războiului din Gaza din 2014.

Israelul nu este membru al CPI, instituție înfiinţată în 2002 pentru a judeca cele mai grave atrocităţi comise în lume.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: cpi crime de razboi