x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe California cere producătorilor de automobile să ia măsuri contra violenței domestice

California cere producătorilor de automobile să ia măsuri contra violenței domestice

11 Sep 2024   •   10:30
California cere producătorilor de automobile să ia măsuri contra violenței domestice

Legiuitorii din cel mai populat stat american, Caliofornia, au aprobat o propunere care solicită producătorilor de automobile care vând automobile conectate la internet să ia mai multe măsuri pentru a proteja supraviețuitorii abuzurilor domestice.

Aceasta pare a fi prima măsură din țară care abordează această problemă și care este adoptată de un organ legislativ, potrivit Reuters.

Pe măsură ce producătorii de automobile își dotează mașinile cu tehnologii din ce în ce mai sofisticate, au început să apară cazuri de urmărire și hărțuire prin utilizarea unor funcții precum localizarea și controlul de la distanță.

Proiectul de lege, care a trecut de legislativul statului California la sfârșitul lunii trecute cu un sprijin covârșitor, așteaptă acum o decizie din partea guvernatorului Gavin Newsom cu privire la promulgarea sa. Unul dintre autorii proiectului de lege, senatorul de stat Dave Min, a declarat că personalul lui Newsom a fost implicat în negocieri cu privire la termenii acestuia, la fel ca și diferiți producători auto, inclusiv Tesla.

Tara Gallegos, director adjunct de comunicare pentru Newsom, a declarat luni într-un e-mail că măsura va fi „evaluată pe baza meritelor sale”. Tesla nu a depus nicio scrisoare publică de susținere sau de opoziție față de proiectul de lege, iar compania nu a răspuns cererii de comentarii.

Analiștii legislativi au citat rapoarte din Reuters și New York Times despre producători de automobile care nu au ajutat femeile care au susținut că au fost vizate de partenerii lor. O femeie a dat în judecată fără succes Tesla, susținând că societatea nu a acționat după ce ea s-a plâns în mod repetat că soțul ei o urmărea și o hărțuia cu ajutorul tehnologiei producătorului auto, în ciuda unui ordin de restricție.

Printre dispozițiile sale, proiectul de lege din California impune producătorilor de automobile să instituie un proces clar prin care șoferii să prezinte o copie a unui ordin de restricție sau alte documente și să solicite încetarea accesului la distanță al unui alt șofer în termen de două zile lucrătoare. De asemenea, prevede ca producătorii de automobile să permită conducătorilor auto să dezactiveze cu ușurință accesul la locație din interiorul vehiculului.

Termenul limită până la care Newsom trebuie să ia o decizie este 30 septembrie.

(sursa: Mediafax)

×