''Războiul din Ucraina durează deja de mai bine de 9 luni şi, în tot acest timp, compania producătoare de drone ruse achiziţionează piese de schimb occidentale'', dezvăluie o anchetă publicată de site-ul independent rus Vajniie Istorii, cu sediul în Letonia, şi de Institutul Britanic de Investigaţii pentru Apărare (RUSI).
Întrucât compania Speţialni Tehnologhiceski Ţentr (STTs) este supusă sancțiunilor, nu poate achiziționa componente în mod direct însă "cumpără prin intermediari din SUA, China și Rusia care îi permit să evite restricţiile'', arată documentul.
''Dronele Orlan sunt ochii şi urechile armatei ruse. Permit localizarea militarilor şi a echipamentelor ucrainene şi calibrarea focului. Pot intercepta convorbiri, bruiază semnalul telefoanelor mobile sau difuzează mesaje de propagandă'', spune expertul militar rus Kiril Mihailov.
Un alt expert, Pavel Luzin, spune că înaintea războiului din Ucraina, forțele ruse dispuneau de circa 1.500 de astfel de drone, fabricate începând cu anul 2010.
La producerea dronelor Orlan sunt folosite componente fabricate de societățile americane - Altera, Xilinx, Texas Instruments, Microchip Technology, Analog Devices, Linear Technology, europene - STMicroelectronics şi NXP Semiconductors, şi nipone - Renesas Electronics şi Saito Seisakusho.
În primele 5 luni din acest an, STTs a cumpărat o parte dintre componentele necesare pentru drone și alte produse de pe piaţa digitală rusă de echipament electronic Citylink, în sumă de circa 4,64 milioane de dolari. Dar principalul furnizor este firma rusă SMT-Ilogic, înființată de STTs în 2015.
''SMT-Ilogic este unul dintre principalii furnizori de echipament electronic şi componente din Rusia. Din 2017, compania a importat în Rusia produse în valoare de 70 de milioane de dolari'', arată ancheta, care precizează însă că majoritatea provin din China.
Un alt intermeriar ar fi compania Asia Pacific Links din Hong Kong, care a livrat către STTs produse în valoare de 12 milioane de dolari, în ultimii 5 ani. Circa 50% din acestea au fost achiziționate în acest an.
O altă societate este compania Ik Tech, cu sediul în Florida, și care în perioada 2018-2021 a livrat componente de 2,2 milioane de dolari.
''Printre produsele achiziţionate existau aproape 1.400 de procesoare GUM3703FEBY frabricate de Gumstix, identice cu cele găsite în Ucraina, în dronele ruse Orlan'', se menționează în investigație.