x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Profetul crizei, Nouriel Roubini, despre urmările uciderii lui bin Laden

Profetul crizei, Nouriel Roubini, despre urmările uciderii lui bin Laden

05 Mai 2011   •   08:44
Profetul crizei, Nouriel Roubini, despre urmările uciderii lui bin Laden
163871-.jpgÎn timp ce americanii sunt euforici că au scăpat de inamicul public numărul unu al Americii, celebrul economist Nouriel Roubini, cel care a estimat cu acurateţe magnitudinea crizei financiare globale, spune că vestea uciderii lui Osama se prea poate să nu fie una prea bună pentru americani pe termen lung.

Asta pentru că uciderea lui Osama nu va aduce mari schimbări pe plan geopolitic. În plus, va avea urmări negative pentru economia globală pentru că, spune el, "cineva ar putea decide să-şi arate muşchii prin atacarea Statelor Unite sau a unei alte părţi din Vest", fapt ce ar reprezenta un risc semnificativ pentru economia globală, scrie Forbes.

Mai mult, firma de consultanţă a lui Roubini a prezentat o poziţie oficială asupra morţii lui Osama bin Laden, în care arată că uciderea acestuia ar putea da o şi mai mare putere grupării al- Qaeda.

Şi alţi economişti şi-au spus părerea în legătură cu efectele morţii lui bin Laden asupra economiei. "Moartea lui Osama nu este un mare eveniment. În plus, pentru America, uciderea lui Osama nu e deloc de bine, pe termen lung", a declarat celebrul economist Fabius Maximus.

"Reacţia euforică a pieţei nu are viaţă lungă. Bin Laden mort nu înseamnă un impact imediat asupra câştigurilor, a şomajului sau a expansiunii economice", a spus Barry Ritholtz. El este de acord cu opinia lui Roubini, potrivit căreia efectele morţii lui Osama pot fi negative, iar atacurile teroriste asupra SUA se vor înmulţi. Totuşi, pe termen lung, Ritholtz vede un potenţial ridicat al democraţiei în lumea arabă, un preţ mai scăzut al petrolului şi stabilitate în Orientul Mijlociu. "În mare, ar putea fi un fapt pozitiv. Beneficiile pot apărea, însă este nevoie de timp", a mai spus Ritholtz. (V.M.)

×