x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Programul privind comemorarea victimelor represiunii sovietice a fost sistat în Rusia

Programul privind comemorarea victimelor represiunii sovietice a fost sistat în Rusia

de Agerpres    |    30 Iun 2014   •   20:18
Programul privind comemorarea victimelor represiunii sovietice a fost sistat în Rusia

Principala organizaţie rusă pentru apărarea drepturilor omului "Memorial" a denunţat luni abandonarea de către autorităţile ruse a unui program prin care erau comemorate victimele represiunilor politice sovietice.

Acest program "prioritar" lansat de Dmitri Medvedev în 2011, când deţinea funcţia de preşedinte, şi aprobat de Vladimir Putin, la acea vreme premier, a fost în final respins la sfârşitul lunii iunie de Ministerul Culturii, care l-a considerat "inoportun".

"În contextul fervorii naţionaliste şi patriotice şi al marcării a 75 de ani de la victoria în Al Doilea Război Mondial, acest program li s-a părut străin şi nefast", a afirmat pentru AFP Arseni Roghinski, şeful filialei internaţionale a "Memorial".

Abandonarea acestui program, care urma să fie coordonat de Ministerul Culturii, a fost anunţată săptămâna trecută în cursul unei reuniuni comune a comitetelor pentru Cultură şi pentru Drepturile Omului.

"Sensul acestui program era ca statul să confirme refuzul său faţă de formele de dictatură şi represiune. Dacă este un refuz al acestui program şi dacă este o decizie guvernamentală, înseamnă că guvernul merge într-o altă direcţie", a declarat Roghinski, sperând totuşi ca acest refuz să nu fie unul definitiv.

Programul, elaborat de apărătorii drepturilor omului şi de istorici, prevedea crearea, la Moscova şi la Sankt Petersburg, a unor muzee pentru comemorarea celor care au fost victime ale represiunilor, edificarea unor monumente comemorative, îmbunătăţirea accesului la arhive, precum şi un ajutor pentru victimele supravieţuitoare, aminteşte AFP.

Unicul muzeu rus despre istoria represiunii politice în Uniunea Sovietică, amenajat în fostul gulag Perm-36, în Ural, este ameninţat cu închiderea din cauza lipsei de finanţare.

Muzeul este gestionat de "Memorial", organizaţie creată în timpul perestroicii, la sfârşitul anilor 1980, pentru înregistrarea victimelor represiunilor politice, şi devenită principalul ONG pentru apărarea drepturilor omului în Rusia.

×
Subiecte în articol: represiune Uniunea Sovietica