x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PROTECŢIONISMUL GALIC/Sarkozy îşi ridică toată lumea în cap

PROTECŢIONISMUL GALIC/Sarkozy îşi ridică toată lumea în cap

de Mihaela Matachita    |    11 Feb 2009   •   00:00
PROTECŢIONISMUL GALIC/Sarkozy îşi ridică toată lumea în cap

Cearta la cuţite între şeful statului francez şi Praga a intrat într-o nouă etapă ieri, când Bruxellesul, Bratislava, dar şi Berlinul s-au alăturat liderilor cehi, expresie a îngrijorării lor faţă de protecţionismul adoptat de Sarkozy în faţa crizei economice.



Cehia, care exercită preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, a convocat un summit pentru a discuta riscurile legate de măsurile protec­ţioniste ale programelor de relansare economică adoptate "de diferite state" în faţa crizei mondiale, a transmis ieri agenţia France Presse, omiţând astfel să scrie numele statului care a îngrijorat UE. "Preşedinţia (UE - n.r.) crede că cel mai mare risc în acest moment îl reprezintă protecţionismul, (...) premierul ceh a decis organizarea unui summit cât de curând posibil", a declarat ministrul de Finanţe al Cehiei, Miroslav Kalousek.

CU PISTOALELE PE MASĂ
Luni, prin scurgeri de informaţii orchestrate de Elysee, după cum afirma Reuters, "o anumită parte" a presei franceze anunţase un plan al preşedintelui de a acorda 6 miliarde de euro împrumut cu dobânzi preferenţiale constructorilor auto francezi Renault şi PSA Peugeot Citroën cu condiţia ca acele două grupuri să pună frână delocalizărilor şi să nu închidă vreo unitate din Hexagon. Planul "a turnat gaz peste focul" ce izbucnise la 5 februarie, când Sarkozy se opu­sese delocalizării auto în Cehia.

Luni seară, preşedintele Comisiei Eu ­ropene, Jose Manuel Durao Barroso, a în­demnat statele membre să evite recurge­rea la protecţionism. "Este foarte important ca la cel mai înalt nivel să păstrăm o abordare comună, care să respecte principiile UE, şi să rezistăm tentaţiilor protecţionismului", a subliniat Barroso. Aten­ţionările au survenit în contextul în care preşedintele francez, Nicolas Sar­ko­zy, primise critici dure din partea premierului ceh, Mirek Topolanek, şi a celui slovac, Robert Fico. Acesta din urmă avertizase ferm că va pune capăt parteneria­tului Slovaciei cu grupul energetic fran­cez GDF Suez dacă Franţa acţionează pro­tec­ţionist. "Să facă afaceri cu Slovacia ră­mâne mult mai avantajos decât cu alte ţări", a adăugat Fico, a cărui ţară, asemenea Cehiei, are o industrie auto recunoscută. "Nu este vorba despre protecţio­nism. Există preocupări în legătură cu ac­centul ce trebuie pus pe cercetare, pe dezvoltare, pe calitatea autovehiculelor noastre", a încercat ministrul francez al Eco­no­miei şi Finanţelor, Christine Lagarde, să dreagă busuiocul luni seară la Bruxel­les. În van. Germania este şi ea ne­mul­ţu­mită de planul francez, potrivit unei surse guvernamentale germane, citată de Reuters. "Trebuie să ne asigurăm că ni­meni nu beneficiază de avantaje în ce priveşte concurenţa. Orice contravine reglementărilor UE nu ar trebui aprobat", a spus oficialul german sub protecţia anonimatului. Guvernul german se aşteaptă ca planurile franceze să fie ana­lizate de UE cât mai curând posibil.

EURODISPREŢ
Abia s-a împlinit o lună şi jumătate de când Cehia a preluat preşedinţia UE, că cearta cu Sarkozy a şi izbucnit. Într-un interviu acordat cotidianului ceh Hospodarke Noviny, premierul Mirek Topo­la­nek a spus luni că dorinţa preşedintelui Sarkozy de a opri relocarea industriei de automobile reprezintă un pericol pentru ratificarea Tratatului instituţional de la Lisabona. "Dacă cineva voia cu adevărat să compromită ratificarea Tratatului de la Lisabona, nu putea să aleagă un pretext şi un moment mai bune." În "meciul" cu Pa­risul, Praga a punctat şi prin convoca­rea summitului extraordinar, dovedind astfel că nu este corectă opinia lui Sar­kozy, potrivit căreia Topolanek ar fi prea moale în faţa crizei. În interviul său televizat de joia trecută, Sarkozy punctase, cu maliţie galică, referindu-se la liderii cehi: "Fac şi ei ce pot". Aceasta ca să nu mai amintim că Praga a fost iritată şi de ideea emisă de Sarkozy despre un summit al Eurogrupului fără preşedinţia cehă a UE, deoarece Cehia nu face parte din zona euro.

Ca şi cum ar fi vrut să scape din ochiul furtunii, preşedintele Nicolas Sarkozy a plecat ieri într-o vizită-surpriză la Bagdad.

×
Subiecte în articol: externe