x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protest antiausteritate la Luxembourg.

Protest antiausteritate la Luxembourg.

21 Iun 2011   •   19:12
Protest antiausteritate la Luxembourg.

Mii de manifestanti au iesit marti in centrul Luxemburgului, cerand liderilor europeni sa isi revizuiasca planurile de austeritate si sa abordeze mai degraba somajul, decat reducerea deficitelor, relateaza AFP si Mediafax. Potrivit Politiei, numarul manifestantilor a fost, la inceputul protestului, de aproximativ 7.000.

Corespondentul Associated Press la fata locului vorbeste despre aerul festiv al protestului – "sindicalistii sunt imbracati in rosu si/sau verde, inviorand parca strazile orasului; cativa dintre ei si-au pictat pe obraji portretul lui Che Guevara; undeva, pe fundal, se aude sunetul strident al vuvuzelelor, iar in alt colt, rasuna muzica; pe alocuri, se striga sloganuri", iar berea curge la ca la un festival adevarat.

Mitingul este organizat de Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES), care intentioneaza sa denunte politicile de austeriate aplicate in Uniunea Europeana, in incercarea de reducere a indatorarii. Organizatorii mizau la inceputul acestei seri pe prezenta a 20.000 de persoane, cei mai multi protestatari provenind din randurile salariatilor din sectorul metalurgic. "Principala problema a Uniunii nu este deficitul, ci somajul", a declarat presedintele CES, spaniolul Ignacio Toxo, intr-o conferinta de presa, organizata inaintea manifestatiei.

Guvernarea Europei inseamna "consolidarea modelului sau social, si nu atacarea acestuia", cum este cazul in Grecia, a declarat sindicalistul. Obiectivele de reducere a datoriei ar trebui amanate pentru 2016, a apreciat el. "Noi nu ne opunem ca guvernele sa ia masuri pentru echilibrarea conturilor lor, ci ne opunem ca doar salariile si muncitorii sa fie vizate de ajustari", a declarat, la randul sau, frantuzoaica Bernadette Segol, secretar general al CES, organism care cuprinde 82 de confederatii sindicale din 36 de state europene, dar si 12 federatii europene.

"Au bani pentru a salva bancile, si nu pentru programe sociale. Mereu salariatii au fost pusi sa plateasca pentru managentul defectuos", a declarat, pentru AP, Leon Jenal (59 de ani), unul dintre protestatari. "Daca micsorezi salariile oamenilor obisnuiti, trebuie sa faci acelasi lucru si in cazul salariilor celor din guvern", este de parere portugheza Elizabeth Barrero, aflata in randurile protestatarilor.

Desi nemultumiti de masurile de austeritate, manifestantii au protestat in liniste, a anuntat Politia, prin vocea purtatorului sau de cuvant, Victor Reuter, citat de AP.

×