Circa 250 de protestatari greci au luat cu asalt o conferință a primarilor din Germania și Grecia, desfășurată azi, la Salonic.
Protestatarii au strigat „Afară cu naziștii!” și au aruncat cu cafea și apă într-un diplomat german, informează RT.
Poliția a intervenit cu bastoane și gaze lacrimogene, pentru a dispersa manifestanții.
Protestatarii purtau pancarte batjocoritoare la adresa Germaniei și cu îndemnuri la revoltă totală: „Luptăm până la capăt!”.
Parlamentul de la Atena a adoptat un nou pachet legislativ de măsuri de austeritate săptămâna trecută. Circa 100.000 de persoane au protestat în Capitala Greciei împotriva acestora.
Protestul sindicatului din administrația publică locală a fost generat de o declarație nefericită a unui oficial german, spune Martin Ladislau Salamon Paven, consul general al României la Salonic.
Vorbind despre necesitatea continuării procesului de reformă din administrația Greciei, Hans-Joachim Fuchtel, secretar de stat în Ministerul Muncii, a susținut ieri, în cadrul conferinței anuale desfășurată la Helexpo (un Romexpo local), din Salonic, că 1.000 de angajați germani fac treaba a 3.000 de angajați greci.
Afirmația a fost preluată de presa elenă, iar sindicatul din administrația publică a postat un protest pe site-ul propriu, întrebând cu ce drept își permite un oficial german să îi facă leneși pe greci.
Protestatarii de azi nu au reușit să pătrundă în sala în care se afla Fuchtel, dar l-au atacat, în schimb, pe consulul Germaniei la Salonic, Wolfgang Hoelscher-Obermaier, care se pare că este invalid, pe jumătate paralizat.
„Grecii sunt un popor orgolios, care nu suportă să i se dea lecţii, şi cu atat mai puţin - ordine”, a declarat Martin Ladislau Salamon Paven, pentru Jurnalul Național. „Or, măsurile de austeritate impuse de către creditorii internaţionali sunt percepute ca o interferenţă externă în chestiunile care privesc Grecia, ceea ce starneşte mânie aici. Iar în acest context Germania este privită ca fiind inamicul public numărul unu, diferenţele culturale dintre greci şi germani, dintre nordul şi sudul Europei ieşind acum la suprafaţă mai mult ca oricand. Grecii nu vor nici în ruptul capului să renunţe la un mod de viaţă, un nivel de trai care, de când a izbucnit criza, nu mai este sustenabil, iar imaginea Greciei percepută prin ochii turistului german este dată de tavernele şi terasele mereu gemând de lume, de drumurile care duc spre stațiuni blocate de atâtea maşini cu numere greceşti, de forfota de seară şi de noapte din centrul Atenei sau al Salonicului. Acestea sunt însă aparenţe care înşală: Grecia se află în cea mai adancă criză economică şi socială din timp de pace”, spune diplomatul român.