Iranienii care vor să difuzeze pe Internet înregistrări video şi alte mărturii oculare ale demonstraţiilor care au izbucnit la Teheran după alegerile din 12 iunie folosesc un program de codare online conceput şi folosit iniţial de marina americană, scrie Washington Times.
Conceput în urmă cu zece ani pentru a proteja comunicaţiile pe Internet între vasele americane aflate în larg, Onion Router, sau TOR, a devenit unul dintre cele mai importante instrumente existente în Iran pentru a avea acces la site-uri precum Twitter, YouTube şi Facebook.
Sistemul de servere care maschează traficul online al utilizatorului este manevrat acum de o organizaţie nonprofit, Proiectul Tor, independentă de administraţia şi armata SUA, şi folosit în toată lumea. Potrivit Proiectului Tor, numărul conexiunilor la sistemul de servere a crescut cu 600 la sută de la izbucnirea protestelor masive după scrutinul din 12 iunie, soldat cu realegerea contestată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.
"În ultimele două săptămâni, am constatat o dublare şi chiar triplare a numărului de clienţi noi care s-au conectat", a declarat directorul executiv al proiectului, adăugând că acesta a ajuns "până la o mie de noi clienţi pe zi".
Sistemul TOR permite utilizatorilor iranieni să acceseze site-urile interzise de guvern şi să nu fie depistaţi de autorităţi. Proiectul Tor face posibil acest lucru prin direcţionarea cererilor de accesare a site-urilor către mai multe servere din întreaga lume. Deşi există şi alte servere care fac "anonimă" navigarea online, TOR este considerat a fi cel mai bun produs de acest tip disponibil pe Internet.
Iranul, o ţară cu o populaţie de 70 de milioane de oameni, are peste 20 de milioane de utilizatori de internet - cel mai ridicat procentaj din regiune în afara Israelului - şi comunitate de bloggeri bine dezvoltată.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro