x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste de amploare în Kosovo. Noi reguli la frontiera cu Serbia. Ce spune Aleksandar Vucic

Proteste de amploare în Kosovo. Noi reguli la frontiera cu Serbia. Ce spune Aleksandar Vucic

01 Aug 2022   •   13:42
Proteste de amploare în Kosovo. Noi reguli la frontiera cu Serbia. Ce spune Aleksandar Vucic
Sursa foto: Aleksandar Vuciuc/antena3

Autoritățile din Kosovo amână cu o lună aplicarea noilor reguli la frontiera cu Serbia din cauza tensiunilor de duminică, scrie AFP.

Noile reguli trebuiau să intre îmn vigoare astăzi și prevăd orice cetățean sârb care intră în Mosovo trebuie să predea autorităților de la frontieră catele de identitate și să obțină un document temporar pe durata șederii în regiune. Totodată, sârbii kosovari ale căror mașini au plăcuțe de înmatriculare în Serbia trebuie să le înlocuiască cu ale Republicii Kosovo în termen de 2 luni. 

Amânarea acestor prevederi are loc după o întâlnire dintre guvernul din Kosovo cu ambasadorul SUA în zonă, Jeffrey Honevier.


Premierul Albin Kurti a spus că măsurile vor fi luate pe bază de reciprocitate, Serbia cerând măsuri similare pentru cetățenii kosovari și nu recunoaște independența Kosovo, a cărei majoritate albaneză a fost recunoscută oficial în 2008. 

Noile măsuri au provocat noi tensiuni în nordul Kosovo, unde au fost ridicate baricade pe rutele spre Serbia și au avut loc confruntări cu poliția, dar nu au fost înregistrați răniți din rândul forțelor de ordine.
Cele două puncte de trecere a frontierei au fost închise circulaţiei.

Guvernul din Kosovo a cerut astăzi ca "toate baricadele să fie ridicate şi libertatea deplină de mişcare restabilită".
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a salutat decizia Pristinei, lansând un apel la "ridicarea imediată a tuturor blocajelor rutiere".

Sute de sârbi kosovari au protestat, duminică, prin blocarea drumurilor spre punctele de frontieră Jarinje și Brnjak cu camioane, cisterne și alte vehicule. Aceștia nu recunosc independența provinciei, susținută financiar de Serbia. 

Precizările președintelui Serbiei

De asemenea preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat că situaţia din Kosovo "nu a fost niciodată mai complexă" pentru Serbia şi sârbii care trăiesc acolo.
"Atmosfera este aproape de fierbere", a spus acesta, precizând că "Nu există capitulare. Serbia va câştiga" dacă sârbii sunt atacaţi, acesta precizând că nu va lăsa ca sârbii kosovari să fie persecutați.

El a făcut apel la aceștia să nu cedeze provocărilor. 

„Am purtat discuții cu reprezentanții poporului sârb din Kosovo și Metohija, vom încerca să menținem pacea, rog albanezii să se răzgândească și rog sârbii să nu cedeze provocărilor”.

De cealaltă parte, premierul Kosovo,  Albin Kurti, l-a acuzat pe Vucic că provoacă "tulburări".
"Următoarele ore, zile şi săptămâni pot fi dificile şi problematice", a scris acesta pe Facebook.

Tensiunile au izbucnit după decizia Priscinei de a interzice plăcuțele de înmatriculare sârbe pe teritoriul Kosovo. 

 

×
Subiecte în articol: serbia kosovo