x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste un milion de francezi au protestat împotriva creșterii vârstei de pensionare

Peste un milion de francezi au protestat împotriva creșterii vârstei de pensionare

de Redacția Jurnalul    |    31 Ian 2023   •   23:45
Peste un milion de francezi au protestat împotriva creșterii vârstei de pensionare
Sursa foto: Hepta

Mai mult de un milion de oameni au participat marţi, în zeci de oraşe din Franţa, la protestele faţă de reforma pensiilor, iar premierul Elisabeth Borne a declarat că înţelege "semnele de întrebare şi dubiile" generate de proiect.

Potrivit datelor Ministerului de Interne de la Paris, 1,27 milioane de persoane au participat la protestele organizate de principalele centrale sindicale din Franţa.

Reprezentanţii Confederaţiei Generale a Muncii (CGT) au estimat că la protestele faţă de creşterea vârstei de pensionare au participat 2,8 milioane de oameni. La Paris, autorităţile au raportat aproximativ 90.000 de manifestanţi, iar sindicatele 500.000. Protestele au fost însoţite de greve care au afectat în principal transporturile şi învăţământul.

Principalele sindicate din Franţa au anunţat marţi seară, conform postului BFMTV şi cotidianului Le Figaro, organizarea de noi proteste pe 7 şi 11 februarie.

"Reforma pensiilor suscită semne de întrebare şi dubii. Le înţelegem. Începe dezbaterea parlamentară. Va permite, prin transparenţă, îmbunătăţirea proiectului nostru (...)", a afirmat premierul Elisabeth Borne.

Este al doilea val de proteste față de planurile președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

La 62 de ani, vârsta de pensionare din Franța este mai mică decât în majoritatea țărilor din Europa de Vest. Italia și Germania au optat pentru creșterea vârstei oficiale de pensionare la 67 de ani, în timp ce în Spania vârsta de pensionare este de 65 de ani, iar în Marea Britanie este de 66 de ani.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: proteste franta varsta de pensionare