x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste istorice / Intre unu si trei milioane de francezi, pe strazi

Proteste istorice / Intre unu si trei milioane de francezi, pe strazi

de Anca Aldea    |    29 Mar 2006   •   00:00
Proteste istorice / Intre unu si trei milioane de francezi, pe strazi

Peste un milion de protestatari au navalit ieri pe strazile marilor orase din Franta. Manifestantii protesteaza de cateva saptamani impotriva unei legi considerate controversate, potrivit careia angajatorul are dreptul sa-si demita angajatul dupa primii doi ani de activitate fara a-i oferi acestuia o justificare.

La Paris si in zeci de alte orase mari ale Frantei, autoritatile au mobilizat forte de ordine, politie si pompieri pentru a preintampina violentele de strada izbucnite impotriva Legii primului contract de munca al tinerilor (CPE). Legea prevede ca angajatorii au dreptul sa-i concedieze in primii doi ani de activitate pe angajatii care au varste pana la 26 de ani, fara insa a le oferi justificari. In ciuda masurilor dure de securitate, violente sporadice au marcat manifestatiile de ieri, mai multe grupuri de protestatari atacand la Paris o serie de magazine, manifestanti, jurnalisti si membri ai fortelor de ordine.

RECORD. Incidente au fost semnalate la Rennes, Grenoble, Lille, Marsilia, Bordeaux. Principalul sindicat al tarii, CGT, a anuntat ca trei milioane de salariati si tineri au manifestat, din care aproximativ 700.000 au fost numai la Paris, aceasta reprezentand "o cifra istorica", de doua ori mai mare decat manifestatiile de la 18 martie. In Capitala, politia a retinut ieri cel putin 105 persoane, majoritatea din suburbiile sarace ale Parisului. Multi dintre protestatari erau inarmati cu bare de fier, manere de tarnacop si cutite, in timp ce politistii se aparau cu arme umplute cu bilute pline cu cerneala si cu gaze lacrimogene. Ploaia marunta care s-a abatut ieri asupra Parisului nu i-a impiedicat pe protestatari sa iasa in strada si sa-si apere drepturile. "Suntem aici pentru copiii nostri. Suntem foarte ingrijorati pentru ceea ce se va intampla cu ei. Fiul meu are 23 de ani si este somer. Acest lucru este normal in Franta", spune protestatarul Philippe Decrulle. Alaturi de el, alti parinti purtau pe umeri steagurile sindicatelor. Pe alocuri se gaseau standuri, unde se vindau carnati pentru cei care marsaluiau pe strada. Francezii sunt obisnuiti cu grevele, scrie publicatia online Forbes, care apreciaza ca protestele de ieri au fost bine organizate.

DECIZIE POLITICA. Ministrul de Interne, Nicolas Sarkozy, care sugerase anterior ca Legea CPE sa fie suspendata temporar, a cerut ieri fortelor de ordine "sa retina cat mai multi protestatari violenti cu putinta". Ministrul s-a aratat scandalizat de tinerii manifestanti, care au fost sustinuti de grevele declansate in scoli, in domeniul cailor ferate si in alte sectoare, zeci de zboruri fiind anulate, iar transporturile din 70 de orase fiind perturbate.

Premierul Frantei, Dominique de Villepin, unul dintre rivalii politici ai lui Sarkozy, pare de neclintit. Au existat chiar speculatii conform carora presedintele Jacques Chirac este decis sa intervina personal in aceasta criza, scrie in editia online cotidianul britanic Financial Times. Ziarul precizeaza ca seful statului nu va putea fi ferm pana cand un tribu- nal din Paris nu va anunta in cursul zilei de maine daca Legea CPE este valida sau nu.

REVENDICARI
"Tinerii sunt sacrificati in numele economiei, iar noi ne-am adunat aici sa luptam impotriva acestei situatii. Nu stim ce se va intampla in viitor, iar noi tocmai asta vrem, sa ne putemcontrola viitorul"
Maxime Ourly
18 ani, studenta la Litere in Paris
VIITOR
"Suntem aici pentru copiii nostri. Suntem foarte ingrijorati pentru ceea ce se va intampla cu ei. Fiul meu are 23 de ani si este somer"
Philippe Decrulle
protestatar
×
Subiecte în articol: externe