x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste la domiciliul miniştrilor, nouă tactică a manifestanţilor din Bulgaria

Proteste la domiciliul miniştrilor, nouă tactică a manifestanţilor din Bulgaria

de Marina Constantinoiu    |    02 Aug 2013   •   19:29
Proteste la domiciliul miniştrilor, nouă tactică a manifestanţilor din Bulgaria
Sursa foto: VASSIL DONEV/EPA/Intact Images

Manifestanţii antiguvernamentali bulgari au inaugurat o nouă tehnică de presiune asupra Guvernului: cererea demisiei miniştrilor, făcută direct la domiciliul acestora.
Ideea, povesteşte Pressa, s-a născut în 27 iulie, când manifestanţii au decis să meargă la domiciliul ministrului de Interne, Ţvetlin Jovşcev, pentru a-i cere "sare, lapte şi ulei", "ca de la vecin la vecin!".
Dar au fost, încă o dată, împiedicaţi de poliţie. Ministrul de Finanţe, Petar Ciobanov, în ceea ce-l priveşte, s-a trezit înconjurat de manifestanţi într-un restaurant şic din Sofia: aceştia l-au întrebat de ce refuză Guvernul să-şi dea demisia.
Manifestanţii au testat o altă tactică, adaugă cotidianul sofiot, citat de presseurop.eu. Ei inundă oamenii politici cu texte ironice, gen: "Tovarăşi, prim-ministrul bulgar şi-a dat demisia. Doar v-am spus că nu trebuie să abandonaţi Sofia!"

Parlamentarii au intrat în vacanţă
Parlamentarii bulgari au plecat începând de vineri într-o vacanţă de 32 de zile, care însă nu va pune capăt protestelor antiguvernamentale care au loc de 49 de zile, informează cotidianul Dnevnik, citat de agerpres.ro.

Mobilizare pe reţelele de socializare
La câteva minute după ce deputaţii au adoptat, miercuri, o decizie cu privire la vacanţa parlamentară, manifestanţii au început să organizeze prin reţelele de socializare un mare protest pentru data de 4 septembrie când va fi prima şedinţă a Adunării Naţionale după pauză de vară.
Se aşteaptă ca manifestaţiile să continue şi în august, dar vor avea un caracter mai local, scrie Dnevnik.
Presa sofiotă scrie că miercuri o parte din manifestanţi au venit în costume de baie în faţa Parlamentului şi au improvizat o plajă pe bulevard, ironizându-i astfel pe parlamentari, care la sfârşitul săptămânii au intrat în vacanţă pentru 32 de zile.

Protest la 5 august...la plajă
În acelaşi timp, pe reţeaua de socializare Facebook se organizează o acţiune de protest pentru ziua de 5 august, când se aşteaptă ca deputaţii să ajungă pe plajă. Cei nemulţumiţi de guvernare intenţionează să ajungă pe uscat şi pe mare cu bărci şi saltele gonflabile în palatul Evksinograd, lângă Varna, unde parlamentarii şi miniştrii îşi petrec vacanţa.

Nemulţumire
Protestele din Bulgaria au început la 14 iunie, după ce Guvernul sprijinit de socialişti, etnici turci şi ultranaţionalişti, l-a nominalizat pe mogulul de presă Delian Peevski, o persoană foarte controversată, la şefia agenţiei de securitate naţionale. Deşi a doua zi decizia a fost revizuită, protestele au continuat. Manifestanţii susţin că actualul Guvern trebuie să demisioneze pentru că s-a discreditat prin nominalizarea lui Peevski.

×
Subiecte în articol: bulgaria