x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PROTESTE / Letonii, în război cu Guvernul

PROTESTE / Letonii, în război cu Guvernul

de Sînziana Stancu    |    15 Ian 2009   •   00:00

Manifestaţiile antiguvernamentale din Letonia s-au transformat în noaptea de marţi spre miercuri în lupte violente între protestatari şi forţele de ordine din Riga.



Cel puţin 30 de persoane au fost rănite şi 126 arestate în timpul protestelor iniţiate marţi dimineaţă de populaţia nemulţumită de modul în care Guvernul de la Riga a gestionat criza economică, scrie RIA-Novosti, citată de Mediafax. Din cei 32 de manifestanţi răniţi, 28 sunt internaţi în spital, pentru îngrijiri medicale. Poliţia a anunţat, la rândul său, că nouă poliţişti au fost şi ei răniţi de manifestanţii violenţi în timpul confruntărilor.

Demonstranţii şi-au început protestul paşnic, iar marţi seară s-au adunat în faţa Parlamentului, cerând dizolvarea Legislativului de la Riga. În scurt timp, protestul lor a devenit violent, manifestanţii devastând magazine, aruncând cu pietre şi spărgând geamurile sediilor Parlamentului şi al Băncii Parex.

Poliţiştii au intervenit asupra protestatarilor cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, potrivit informaţiilor unor site-uri letone.

În decembrie, Guvernul leton a decis să preia pachetul de control de la Parex, salvând astfel de la faliment principala bancă letonă, însă, potrivit analiştilor, această măsură nu a făcut decât să agraveze situaţia economică a ţării. Letonia trece prin cea mai gravă recesiune din UE, PIB-ul său având o scădere de 4,6% în trimestrul trei din 2008.

×
Subiecte în articol: externe