x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poliţia a folosit tunuri cu apă împotriva manifestanţilor adunaţi din nou în piaţa Taksim din Istanbul

Poliţia a folosit tunuri cu apă împotriva manifestanţilor adunaţi din nou în piaţa Taksim din Istanbul

23 Iun 2013   •   10:11
Poliţia a folosit tunuri cu apă împotriva manifestanţilor adunaţi din nou în piaţa Taksim din Istanbul
Sursa foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Poliţia turcă a utilizat tunuri cu apă pentru a dispersa miile de manifestanţi care s-au întors sâmbătă în piaţa Taksim din Istanbul, după mai multe zile de calm care au urmat celor trei săptămâni de proteste fără precedent faţă de guvernul de orientare islamistă, a constatat un jurnalist AFP, informează mediafax.ro.

Manifestanţii s-au adunat în piaţa Taksim pentru a comemora asaltul poliţiei realizat cu o săptămână mai devreme în parcul Gezi, adiacent pieţei şi ultimul bastion al contestării antiguvernamentale.

Contestatarii l-au huiduit pe premierul Recep Tayyip Erdogan, solicitând demisia acestuia şi scandând "este doar începutul, vom continua lupta", înainte de a arunca garoafe roşii în piaţă şi pe treptele ce duc către parcul Gezi, în semn de omagiu pentru morţii, răniţii şi persoanele arestate în cursul represiunii manifestanţilor de către poliţie.

Însă după o oră şi jumătate şi după somaţii de a evacua piaţa, poliţia a intrat în acţiune, sute de poliţişti împingând mulţimea cu scuturile, fiind sprijiniţi de tunuri cu apă.

În schimb, poliţia nu a folosit gaze lacrimogene în piaţă, a căror utilizare masivă împotriva manifestanţilor în cursul ultimelor săptămâni a fost foarte criticată, mai ales de către asociaţile de medici. 

×
Subiecte în articol: proteste turcia