x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PROTESTELE continuă în Turcia. Poliţiştii au luat cu asalt Piaţa Taksim, lansând grenade lacrimogene (VIDEO)

PROTESTELE continuă în Turcia. Poliţiştii au luat cu asalt Piaţa Taksim, lansând grenade lacrimogene (VIDEO)

11 Iun 2013   •   08:41
PROTESTELE continuă în Turcia. Poliţiştii au luat cu asalt Piaţa Taksim, lansând grenade lacrimogene (VIDEO)
Sursa foto: KERIM OKTEN/EPA

Zeci de poliţişti antirevoltă, urmaţi de vehicule blindate prevăzute cu tunuri de apă, au luat cu asalt baricadele ridicate de manifestanţi pe anumite bulevarde ce duc spre Piaţa Taksim, la Istanbul, centrul mişcării de protest împotriva Guvernului.

Forţele de ordine au folosit grenade lacrimogene.

Guvernatorul Istanbulului, Hüseyin Avni Mutlu, a dat asigurări că obiectivul operaţiunii nu este alungarea manifestanţilor din parc.

'Intenţia noastră este de a înlătura pancartele şi însemnele din piaţă. Nu avem alt obiectiv', a declarat Mutlu pe contul său de pe Twitter. 'Aceasta nu va afecta în niciun caz parcul Gezi şi piaţa Taksim, nu va afecta absolut deloc. Din această dimineaţă, puteţi avea încredere în fraţii voştri poliţişti', a mai spus guvernatorul, cerând manifestanţilor 'să stea deoparte de posibila influenţă nefastă' din partea unor posibili provocatori.

Cu toate acestea, mulţi tineri, răspândiţi pe străzile apropiate pieţei Taksim, au ripostat în faţa poliţiei cu pietre şi cocktail-uri Molotov, în timp ce tunurile cu apă intrau în acţiune.

Bilanţul violenţelor care durează de două săptămâni în Turcia a ajuns la trei morţi şi peste 2.000 de răniţi. Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi - unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall - au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.

×