x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opoziţia de la Kiev a semnat acordul negociat cu preşedintele Ucrainei. Manifestanţii radicali continuă lupta (LIVE VIDEO)

Opoziţia de la Kiev a semnat acordul negociat cu preşedintele Ucrainei. Manifestanţii radicali continuă lupta (LIVE VIDEO)

21 Feb 2014   •   08:57
Opoziţia de la Kiev a semnat acordul negociat cu preşedintele Ucrainei. Manifestanţii radicali continuă lupta (LIVE VIDEO)
Sursa foto: LASZLO BELICZAY/EPA
UPDATE 23.00 - Euromaidan cere demisia preşedintelui Ucrainei Viktor Ianukovici până mâine dimineaţă, scrie vineri seară agenţia ucraineană de presă UNN (Ukrainian National News). Activiştii cer ca Ianukovici să decidă să demisioneze până mâine la ora 10.00 sau vor trece la asalt cu arme, adaugă UNN.

UPDATE 16:05 - Trei lideri ai Opoziţiei ucrainene au semnat acordul negociat joi şi vineri noapte: Vitali Klitschko (pro-UE Udar), Arseni Yatsenyuk (Fatherland) şi Oleh Tyahnybok (extrema-dreaptă Svoboda), informează BBC.

UPDATE 15:55
- Sector Dreapta, una dintre grupările ucrainene radicale care luptă împotriva puterii de la Kiev, respinge acordul propus de preşedintele Viktor Ianukovici, după negocierile cu Opoziţia şi reprezentanţii UE – informează BBC. Liderul grupării a declarat că acordul nu prevede un angajament ferm că preşedintele va demisiona sau Parlamentul va fi dizolvat, aşa că „Revoluţia naţională continuă”.

UPDATE 15:50
- Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, pe Twitter: „Suntem gata să semnăm (acordul n.n.). Un bun compromis pentru Ucraina. Daţi o şansă păcii. Deschideţi o cale către reforme şi Europa. Polonia şi UE sprijină asta”.

UPDATE 15:00
- „Ce a oferit preşedintele Ianukovici Opoziţiei este un set de concesii care s-ar putea dovedi în opinia mea o cale de ieşire din criză, o soluţie politică, dar nu sunt pe deplin convins că asta îi va satisface pe extremiştii care par să controleze ce se întâmplă la Kiev şi alte oraşe din Ucraina”, a declarat ambasadorul rus pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Chizhov, citat de BBC.

UPDATE 14:30 - Mediatorul rus Vladimir Lukin - trimisul preşedintelui Vladimir Putin la Kiev pentru negocierile dintre autorităţile ucrainene, Opoziţie şi reprezentanţii UE – ar fi refuzat să semneze înţelegerea la care s-a ajuns vineri, a declarat agenţiei Interfax-Ucraina „o sursă apropiată negocierilor”. Informaţia nu a fost confirmată oficial.

UPDATE 13:00
- Negocierile dintre Preşedinţie şi Opoziţie s-au încheiat cu o înţelegere care prevede organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate până cel târziu la sfârşitul anului; revenirea la Constituţia din 2004; formarea unui guvern de uniune naţională; redistribuirea puterilor în stat, astfel încât Ucraina să devină republică parlamentară. Amănunte aici

UPDATE 12:30 - Şeful-adjunct al Statului Major General al Armatei ucrainene, Iouri Doumanski, a anunţat că şi-a dat demisia, în semn de protest faţă de încercările de a implica armata în conflict, potrivit AFP.

Potivit site-ului deschide.md, în Rada supremă de la Kiev a izbucnit o bătaie între deputaţii opoziţiei şi cei ai puterii. "Din transmisia LIVE s-a putut observa că au fost schimburi de replici urmare de lovituri cu pumnii", precizează sursa citată.

UPDATE 11:57
- Situaţia continuă să fie dramatică la Kiev, unde Ministerul de Interne acuză că manifestanţii au deschis focul vineri dimineaţă în direcţia poliţiei antirevoltă, încercând să spargă cordoanele forţelor de securitate pentru a se deplasa la parlament, informează AFP.

"Tirurile continuă", scrie ministerul într-un comunicat, acuzând manifestanţii de "încălcarea armistiţiului".

"Conform situaţiei de la ora 10.15, manifestanţii au încălcat cu cinism armistiţiul fragil, deschizând focul cu gloanţe reale în direcţia forţelor de ordine pe strada Institutskaia. Comandamentul trupelor de interne cere încetarea imediată a acţiunilor criminale", se mai spune în textul citat de RIA Novosti.

După cum relatează Interfax, manifestanţii fac încercări de a lua cu asalt Rada Supremă, parlamentul unicameral reunit vineri în şedinţă plenară.

"Pe strada Institutskaia se trage în trupele de interne. încercăm să verificăm informaţiile despre victime. Există intenţia de a sparge cordoanele pentru a ajunge la parlament", a declarat Serghei Burlakov, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Interne.

Anterior, unul din liderii partidului Batkivşcina, Arseni Iaţeniuk, prezent la sesiunea plenară, a declarat că în incinta parlamentului au intrat trupe ale Ministerului de Interne. Deputatul Vladimir Litvin i-a cerut preşedintelui parlamentului, Vladimir Râbak, să rezolve situaţia şi să trimită afară persoanele înarmate.

UPDATE 10:00
- Mai multe focuri aprinse şi mult fum negru se pot vedea în centrul Kievului, potrivit imaginilor difuzate LIVE online de Russia Today. Spre deosebire de ziua de joi, nu se mai aud împuşcături.
..............................................

Presa ucraineană a publicat lista celor care şi-au pierdut viaţa în urma ciocnirilor din capitala Ucrainei. Este vorba doar de 58 de cadavre care au fost identificate, scrie jurnal.md. Printre decedați sunt zece polițiști și un jurnalist de 22 de ani. Toți sunt bărbați, mulți dintre ei tineri cu vârste între 22 și 25 de ani. Cel mai tânăr, născut în 1996, a murit înainte de a a împlini vârsta majoratului.

Toate cadavrele se află la Morga Centrală.

Șeful serviciului medical al protestatarilor din Ucraina a anunţat ieri că bilanțul morților în urma violențelor a ajuns până în prezent la 128 de oameni, dintre care 100 de morți au fost înregistrați numai joi, anunţă CNN. Tot ieri, 500 de oameni au fost răniţi, la Kiev.

Astăzi, de la ora 8:00 a fost reluat transportul metroului în Kiev. În zona Pieţei Independenţei se vede un nor de fum, fiind posibil ca manifestnaţii să fi dau foc unui cauciuc, ca avertisment pentru poliţie să nu intervină.

oi seară, premierul Poloniei anunţase că preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar accepta organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate în cursul anului 2014, precum şi formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile.

Ulterior, opoziţia din Ucraina a susţinut că nu există niciun acord cu regimul Viktor Ianukovici.

Uniunea Europeană încearcă să impună o soluţie de compromis care să pună capăt crizei, însă cei trei miniştri de externe europeni - polonez, fracnez şi german, care au discutat cu puterea şi opoziţia nu au reuşit deocamdată să convingă taberele să încheie un acord.

Imagini live din centrul Kievului

×