x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Psihanaliza crizei economice. Un studiu remarcă simptome ale maniei în comportamentul economiilor înainte de criza din 2008

Psihanaliza crizei economice. Un studiu remarcă simptome ale maniei în comportamentul economiilor înainte de criza din 2008

03 Iul 2012   •   16:14
Psihanaliza crizei economice. Un studiu remarcă simptome ale maniei în comportamentul economiilor înainte de criza din 2008

Economiile occidentale au prezentat simptome similare cu cele ale maniacilor inainte de criza economica mondiala, care a inceput in 2008, se arata intr-un studiu al profesorului Mark Stein, de la Universitatea din Leicester.

Stein a observat simptome precum negarea (disocierea), grandomania sau hiperactivitatea in comportamentul pricipalilor factori de decizie din lumea economica.

Observand fara sa traga invataminte crizele similare din Japonia, in 1991 si cele din sud-estul Asiei in 1998 este un semn pentru Stein ca economiile occidentale au suferit de simptomul negarii evidentei si au continuat politica de acordare a creditelor toxice bazandu-se pe o incredere de sine vecina cu grandomania si intr-un ritm care poate fi catalogat hiperactiv.

Teza lui Stein este ca economiile occidentale au suferit o psihoza in masa in ultimele doua decenii. "Daca nu este recunoscut comportamentul maniacal care a dus la criza din 2008, acelasi dezastru economic se va intampla din nou", avertizeaza acesta.

Acesta defineste "cultura maniacala" care predispune la criza economica prin aceste caracteristici: negare, grandomanie, triumfalism si hiperactivitate.

"O serie de fisuri au fost observate in economiile capitaliste si au fost semnalate ca atare de economiile si factorii de decizie din Occident. Aceste fisuri au starnit ingrijorari printre lideri, dar in loc sa invete ceea ce era de invatat, acestia au raspuns printr-un comportament maniacal, grandoman, triumfalist, mizand pe superioritatea economiilor lor", scrie profesorul Stein.

Stein sustine, de asemenea, ca prabusirea comunismului a intarit atitudinea "triumfalista" a economiilor occidentale.

"Fiind martore ale caderii comunismului, aceste puteri din Vest au inceput sa traiasca cu iluzia ca economiile capitalite pot evita tot ce aminteste de economia de tip comunist, gasind astfel jusitificate liberalizarea excesiva si distrugerea mecanismelor de regularizare ale capitalismului. Consecintele acestor practici maniacale au fost catastrofale, iar criza zonei euro este un rezultat direct al acestui fenomen", spune profesorul Stein.

"Daca examinam actiunile bancilor, ale fondurilor de investitii sau ale agentiilor de rating, ale auditorilor si ale guvernelor reiese ca toti, aproape simultan, au fost implicati intr-o hora a riscurilor fara precedent", mai spune Mark Stein.

Teza acestuia a fost publicata in revista de cercetare "Or­gan­iz­a­tion", cu titlul "O cultura a maniei: o viziune psihanalitica a germenilor care au generat criza din 2008".

×