x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Punctul Rafah se deschide. Străini și răniți din Gaza vor fi lăsați să treacă în Egipt

Punctul Rafah se deschide. Străini și răniți din Gaza vor fi lăsați să treacă în Egipt

de Redacția Jurnalul    |    01 Noi 2023   •   10:45
Punctul Rafah se deschide. Străini și răniți din Gaza vor fi lăsați să treacă în Egipt

Negociatorii din Qatar au reușit să ajungă la un acord cu Egipt, Hamas și Israel pentru realizarea de evacuări limitate din Gaza, susține o sursă din zonă, citată de Reuters.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe de la București anunță că, în urma negocierilor internaționale, s-a decis deschiderea în cursul zilei de miercuri a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Arabă Egipt. MAE anunță că în zonă a fost trimisă încă o echipă consulară mobilă.

„În continuarea precizărilor Ministerului Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că autoritățile israeliene, împreună cu autoritățile egiptene, au informat în cursul nopții că, urmare a negocierilor internaționale complexe purtate în ultimele zile, s-a decis deschiderea în cursul zilei de astăzi a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Arabă Egipt”, a transmis MAE.

Conform informațiilor din teren, pentru început, va fi permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza, anunță ministerul.

MAE anunță că, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, rămâne în strânsă legătură cu autoritățile israeliene și egiptene pentru evacuarea cetățenilor români și a familiilor acestora. Autoritățile egiptene și cele israeliene au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări și în următoarele zile.

„Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, activată încă de la debutul crizei și care acționează în regim de permanență, 24/7, menține coordonarea cu alte state și organizații internaționale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetățeni/funcționari. De asemenea, a fost trimisă, în regim de urgență, o a doua echipă consulară mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE, în vederea consolidării capacității de sprijin consular”, susțin reprezentanții MAE.

Ministerul dă asigurări că este pregătit să asigure condițiile necesare pentru evacuarea cât mai rapidă a cetățenilor români din Fâșia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah.

Qatar a mediat un acord între Egipt, Israel și Hamas, în coordonare cu SUA, pentru a permite evacuările.

Sunt vizați cei care dețin pașapoarte străine și oamenii grav răniți din Gaza, a explicat sursa.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: trecere rafah Egipt