Rusia nu ar dori nici măcar să se gândească la posibilitatea unei ciocniri militare între forţele ruse şi turce în Siria, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, asigurând că Moscova este în contact regulat cu Ankara, inclusiv la nivel militar, potrivit RIA Novosti şi Reuters.
'Nici nu am vrea să ne gândim la o astfel de variantă. Exist suficiente legături între militarii noştri', a spus Peskov, întrebat de ziarişti acreditaţi la Kremlin dacă există pericolul ca Federaţia Rusă să fie atrasă într-un conflict cu Turcia pe teritoriul Siriei, notează RIA Novosti în pagina sa electronică.
Declaraţia intervine după ce liderii kurzilor sirieni au anunţat că un acord cu guvernul sirian, negociat prin medierea Rusiei, se concentrează în prezent asupra desfăşurării trupelor siriene de-a lungul frontierei cu Turcia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat presei că Moscova a avertizat deja toate părţile implicate în conflictul sirian, pentru a evita orice acţiune care ar putea duce la escaladarea situaţiei sau deteriora un proces politic şi aşa fragil în Siria.
În cursul aceleiaşi conferinţe de presă, Dmitri Peskov a fost întrebat dacă Rusia nu consideră că a venit timpul ca Turcia să plece din Siria din moment ce obiectivul înfrângerii grupării jihadiste Statul Islamic a fost îndeplinit. Peskov a spus că el nu poate răspunde la această întrebare, remarcând: 'Doar militarii pot da un răspuns', conform agenţiei de presă ruse citate.
Din 9 octombrie, Turcia, cu sprijinul unor facţiuni ale rebelilor sirieni antiregim pe care ea le susţine, a declanşat o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva unei miliţii kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG), considerată de Ankara drept organizaţie 'teroristă'.
În faţa avansării forţelor turce, kurzii au anunţat duminică încheierea unui acord cu Damascul pentru desfăşurarea armatei siriene în apropiere de frontieră 'în sprijinul Forţelor Democratice Siriene (FDS)', principala alianţă a combatanţilor kurzi şi arabi, dominată de YPG.
Potrivit cotidianului apropiat puterii siriene Al-Watan, acordul prevede 'intrarea armatei siriene în oraşele Manbij şi Ain al-Arab (numele arab al Kobane), situate în nordul Siriei şi care s-ar putea afla în vizorul Turciei.
Acordul încheiat de kurzi cu Damascul în cadrul unei medieri ruse urmăreşte în primul rând desfăşurarea forţelor guvernamentale în nordul Siriei şi amână discuţiile politice între cele două părţi pentru o dată ulterioară, au precizat luni lideri ai kurzilor sirieni. Aceasta este o 'măsură de urgenţă' pentru a stopa avansarea trupelor turceşti, a declarat un responsabil kurd Aldar Xelil, citat de Reuters.
YPG s-a întors către Damasc după retragerea unei părţi a forţelor americane din zonă, ceea ce a deschis calea acestei intervenţii a Turciei. Washingtonul a anunţat duminică retragerea întregului său contingent de 1.000 de soldaţi.
În condiţiile în care armata siriană se pregăteşte să ia poziţie în zona de frontieră cu Turcia, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a minimalizat luni riscul unor confruntări cu forţele siriene.
'Când americanii au abandonat regiunea şi au dat undă verde ofensivei turce, am fost nevoiţi să căutăm o altă cale, cea a discuţiilor cu Damascul şi Moscova, pentru a găsi o cale de ieşire şi de a opri aceste atacuri turceşti. Acesta este un acord militar preliminar. Aspectele politice nu au fost discutate şi vor fi luate în dezbatere mai târziu', a confirmat la rândul său Badran Jia Kurd, membru al administraţiei kurde.
Îndelung marginalizaţi şi victime ale discriminării de către puterea centrală de la Damasc, kurzii au instaurat o autonomie de facto în regiunile vaste din nord şi nord-estul Siriei, profitând de conflictul declanşat în 2011, notează AFP.
Damascul refuză această autonomie şi, în trecut, regimul i-a catalogat chiar 'trădători' pe combatanţii kurzi pentru alianţa lor cu Washingtonul, care a susţinut forţele kurde în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.