x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Puşcaşii marini americani părăsesc Irakul

Puşcaşii marini americani părăsesc Irakul

12 Iun 2009   •   00:00

Puşcaşii marini americani vor părăsi Irakul până în primăvara lui 2010, susţine comandatul corpului de marină al armatei americane, generalul James Conway: "Credem că până în primăvara lui 2010 vom închide poarta şi vom stinge lumina în cazul prezenţei corpurilor de puşcaşi marini în Irak".



Gen. Conway a explicat că puşcaşii marini sunt în Irak într-un efectiv de circa 16.000 de soldaţi şi a precizat că reducerea contingentului se va accelera după alegerile legislative programate a avea loc la 30 ianuarie 2010. Data avansată corespunde calendarului fixat în februarie de preşedintele Barack Obama, care a dispus ca trupele de luptă să părăsească Irakul până cel târziu la sfârşitul lunii august 2010, urmând ca restul soldaţilor să fie repatriaţi până la finalul lui 2011.

Comandantul puşcaşilor marini a evocat o prezenţă "reziduală" a Al-Qaida în anumite sectoare şi a estimat că reţeaua teroristă Al-Qaida "încearcă să-şi reocupe poziţie pe care o deţinea în anumite zone". "Cred însă că ţara s-a săturat de război", a opinat el. La sfârşitul lunii ianuarie, la puţin timp după învestirea în funcţie a lui Barack Obama, gen. Conway a declarat că puşcaşii marini sunt gata să părăsească Irakul în şase-opt luni pentru a fi dislocaţi în Afganistan.

Oficialul militar şi-a exprimat în trecere şi regretul asupra faptului că puşcaşii marini, staţionaţi în majoritate în provincia Anbar, extrem de violentă în trecut, sunt limitaţi la un rol de reconstrucţie. "Nu este asta menirea noastră", a apreciat responsabilul militar american. În ceea ce priveşte deplasarea trupelor americane dinspre frontul din Irak spre cel din Afganistan, el a estimat joi că "2009 va fi un an dificil pentru că vom avea câte un picior în fiecare front".

×
Subiecte în articol: externe