x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin a discutat la telefon cu Erdogan după ce s-a întâlnit cu Assad

Putin a discutat la telefon cu Erdogan după ce s-a întâlnit cu Assad

21 Oct 2015   •   17:51
Putin a discutat la telefon cu Erdogan după ce s-a întâlnit cu Assad

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan despre vizita la Moscova a preşedintelui sirian Bashar Al-Assad, a anunţat miercuri Kremlinul, citat de AFP.

Putin şi Erdogan ''au discutat despre situaţia din Siria. În acest cadru, şeful statului rus l-a informat pe omologul său turc despre rezultatele vizitei de marţi seara la Moscova a preşedintelui Bashar Al-Assad'', a declarat Kremlinul într-un comunicat.

Preşedinţia turcă a confirmat convorbirea telefonică, potrivit agenţiei turce de presă Anadolu, care a anunţat, de asemenea, o întâlnire bilaterală între cei doi şefi de stat la reuniunea G-20 care va avea loc în noiembrie la Antalya, în sudul Turciei.

Erdogan şi-a exprimat ''îngrijorarea pe tema ultimelor evenimente din Siria'' şi l-a avertizat pe Vladimir Putin că loviturile aeriene ruse ce au loc în prezent în regiunea Alep, în nordul Siriei, ar putea provoca ''un nou val de refugiaţi'', potrivit agenţiei citate.

În cursul vizitei sale surpriză marţi la Moscova, Bashar Al-Assad, care a întreprins prima sa ieşire oficială din ţară de la declanşarea războiului civil în martie 2011, i-a mulţumit şefului statului rus pentru ajutorul său în Siria.

După declanşarea loviturilor aeriene ruse în Siria pe 30 septembrie, relaţiile dintre Moscova şi Ankara au devenit tensionate. Ţară membră a NATO, Turcia participă la o coaliţie internaţională condusă de către SUA ce vizează gruparea Statul Islamic şi se opune oricărei reglementări politice a conflictului sirian ce implică menţinerea lui Assad la putere.

Vizita preşedintelui sirian la Moscova a fost percepută de către mulţi ca fiind o chemare: Kremlinul este mai hotărât ca niciodată să-şi susţină aliatul, într-un moment în care raidurile aeriene ale aviaţiei ruse intră în cea de-a patra săptămână, notează AFP.

Turcia este de asemenea preocupată în legătură cu eventuale consecinţe pe care le pot avea loviturile aeriene ruse asupra teritoriului său: vineri, Ankara a anunţat că a doborât o dronă ''de fabricaţie rusească'', fără să precizeze cărei armate îi aparţine aparatul.

×