x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin va vizita China în următoarele luni

Putin va vizita China în următoarele luni

de Redacția Jurnalul    |    12 Iul 2023   •   22:15
Putin va vizita China în următoarele luni
Sursa foto: Hepta

Preşedintele rus, Vladimir Putin, se va deplasa în China în următoarele luni pentru a se întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru a profita de dinamica bună a legăturilor, a anunţat miercuri Kremlinul, citat de EFE.

"Bineînţeles, vizita lui Putin (în China) este pe agendă, momentul exact urmează să-l stabilim", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, la conferinţa sa de presă zilnică.

Senatorul rus Andrei Denisov, prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri internaţionale, a declarat cu o zi înainte de la Beijing pentru agenţia de presă TASS că Xi i-a spus preşedintelui Senatului rus, Valentina Matviyenko, că îl aşteaptă pe Putin în luna octombrie.

"Acum este un moment absolut bun pentru a menţine un impuls ridicat în dezvoltarea relaţiilor bilaterale ruso-chineze", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov a reiterat că interacţiunea dintre Moscova şi Beijing nu a fost niciodată îndreptată împotriva unor ţări terţe, ci în beneficiul popoarelor rus şi chinez.

Secretarul de presă al Kremlinului a subliniat că agenda vizitei lui Putin în China va aborda chestiuni care sunt deja clare şi "destul de voluminoase", cum ar fi comerţul bilateral, cooperarea economică şi situaţia globală şi regională.

El a arătat că Rusia şi China au o viziune similară asupra fundamentului relaţiilor internaţionale şi, prin urmare, există perspective bune pentru discuţii ulterioare şi o interacţiune constructivă.

În februarie 2022, cu puţin timp înainte de începerea intervenţiei militare a Rusiei în Ucraina, Putin şi Xi au proclamat la Beijing "prietenia fără limite" dintre naţiunile lor.

În luna martie a acestui an, în timpul vizitei lui Xi în Rusia, liderul chinez a încercat să îl convingă pe Putin de iniţiativa sa de pace în 12 puncte şi, potrivit Financial Times, să îl avertizeze pe omologul său rus împotriva folosirii armelor nucleare.

Peskov a declarat pe 5 iulie că nu poate confirma acest lucru, dar a susţinut că au fost furnizate multe informaţii despre această vizită şi că "tot restul este ficţiune".

Pe lângă actuala vizită a lui Matviyenko în China, premierul Mihail Mişustin s-a aflat recent şi el la Beijing pentru a relua consultările la acest nivel.

Între timp, din partea chineză, ministrul apărării Li Shangfu a vizitat Moscova în aprilie, iar în mai, trimisul special al Chinei pentru regiunea euroasiatică, Li Hui, s-a deplasat în capitala rusă pentru a prezenta planul de pace al Chinei pentru Ucraina şi perspectivele de soluţionare a conflictului. 

×
Subiecte în articol: putin China vizita