x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin consideră scutul antirachetă o ameninţare pentru armata rusă

Putin consideră scutul antirachetă o ameninţare pentru armata rusă

31 Mai 2017   •   15:45
Putin consideră scutul antirachetă o ameninţare pentru armata rusă

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu acordat publicaţiei franceze Le Figaro că scutul antirachetă amplasat în România şi Polonia 'creează în mod inevitabil o ameninţare' pentru armata rusă şi 'rupe echilibrul geostrategic'. El a reproşat de asemenea statelor NATO că inventează 'ameninţări imaginare provenite din Rusia' şi presei occidentale că a speculat că hackeri ruşi s-ar fi amestecat în campaniile electorale din SUA şi Franţa, relatează agenţia EFE. 

Aceste presupuse ameninţări 'le-aţi inventat voi singuri (occidentalii)', a spus liderul rus în interviul publicat miercuri de cotidianul francez Le Figaro. 'V-aţi speriat singuri' şi totul pe 'date imaginare', a insistat Putin. El a criticat din nou extinderea NATO până la graniţele Rusiei în pofida faptului că - asigură Putin - atunci când s-a destrămat Uniunea Sovietică politicienii occidentali au garantat că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde către ţările est-europene. 

Putin a apreciat că puteau fi evitate problemele actuale ce decurg din crearea scutului american antirachetă în Polonia şi România, care în opinia sa 'creează în mod inevitabil o ameninţare' pentru armata rusă şi 'rupe echilibrul geostrategic, ceea ce este extrem de periculos pentru securitatea internaţională'. 

Cât despre informaţiile despre o operaţiune rusă de piraterie informatică în timpul alegerilor prezidenţiale din SUA, Putin le-a calificat drept 'ficţiune' şi a susţinut că în spatele lor se află 'dorinţa celor care au pierdut alegerile să dreagă situaţia acuzând Rusia de ingerinţă'. 'Rusia nu a piratat (informatic) niciodată. Nu avem nevoie. Nu există niciun interes. Pentru ce ?', a continuat liderul de la Kremlin. În interviul acordat cu ocazia vizitei sale în Franţa, unde s-a întâlnit luni cu preşedintele Emmanuel Macron, Putin şi-a susţinut de asemenea poziţia cu privire la conflictul sirian şi spune că amândoi sunt de acord cel puţin cu privire la chestiunea organizării unor convoaie umanitare. 

În schimb, preşedintele rus a negat acuzaţiile conform cărora omologul său sirian Bashar al-Assad a folosit arme chimice şi crede că astfel de acuzaţii sunt formulate pentru 'a justifica şi menţiune presiunile, inclusiv militare' împotriva acestuia din urmă. Tot legat de Siria, liderul rus a precizat că prioritatea sa este stabilirea unor 'zone de dezescaladare' în această ţară pentru a se crea premisele iniţierii unui proces de reconciliere politică în cadrul căruia să se adopte o nouă Constituţie şi să se organizeze alegeri. Cât despre conflictul ucrainean, Vladimir Putin a susţinut că 'este un conflict intern al Ucrainei' care a pornit de la schimbarea de putere din februarie 2014, când a fost înlăturat de la conducere preşedintele prorus Viktor Ianukovici. 'Acolo este sursa tuturor problemelor', a punctat preşedintele rus, insistând că vina pentru acest conflict o poartă 'autorităţile de la Kiev', nu sprijinul oferit de Moscova separatiştilor proruşi, cum afirmă guvernele occidentale, adaugă Agerpres

Prin urmare, Putin a cerut guvernului ucrainean să-şi retragă trupele de pe linia frontului, să facă să intre în vigoare legea privind statutul de autonomie pentru regiunile din estul Ucrainei şi să ridice blocada economică împotriva acestora.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin nato scut antiracheta