x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin crede că dosarul Julian Assange este unul politic

Putin crede că dosarul Julian Assange este unul politic

de Marina Constantinoiu    |    06 Sep 2012   •   12:39
Putin crede că dosarul Julian Assange este unul politic

Presedintele rus Vladimir Putin este de parere ca ultimele evolutii din cazul fondatorului site-ului de dezvaluiri Wikileaks, Julian Assange, refugiat la Ambasada Ecuadorului din Londra, arata ca este vorba despre un dosar politic.

"Din cate stiu eu, Ecuadorul s-a adresat autoritatilor suedeze pentru a garanta ca Assange nu va fi extradat de Suedia in Statele Unite. Pana in prezent nu a fost data nicio garantie. Acest lucru ne duce cu gandul la o afacere politica', a declarat Putin intr-un interviu acordat postului de televiziune Russia Today.

Autoritatile britanice au decis sa-l extradeze in Suedia, unde este judecat pentru delicte sexuale, a subliniat Putin. "Ce-i asta? E o judecata cu dubla masura, evident', a declarat presedintele rus. El facea aluzie la cetatenii rusi si opozanti de-ai regimului sau politic refugiati in Marea Britanie, unde au obtinut azil politic, precum miliardarul Boris Berezovski sau fostul emisar separatist cecen Ahmed Zakaiev. In acest context, el a reamintit ca le-a atras atentia autoritatilor britanice ca "oameni care au mainile manjite de sange, care au luptat cu adevarat cu arma in mana, au ucis in Federatia Rusa, se ascund acum in Marea Britanie'. "Eu le-am zis: 'Imaginati-va ca am ascunde si noi aici combatanti, sa zicem, din Armata republicana irlandeza', cum ar fi?'.

Julian Assange, care, la randul sau, a lucrat pentru Russia Today, s-a refugiat de la 19 iunie la Ambasada Ecuadorului de la Londra, pentru a scapa de o eventuala extradare in Suedia, unde este acuzat de viol si agresiune sexuala. El si-a exprimat temerile ca va fi extradat ulterior in SUA, unde sustinatorii sai afirma ca risca pedeapsa cu moartea pentru spionaj.

Liderii rusi si-au exprimat de mai multe ori pana in prezent simpatia fata de fondatorul Wikileaks. "De ce a fost trimis Assange la inchisoare? Asta e democratie?', se intreba Putin in decembrie 2010. Presedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, a declarat ca, datorita Wikileaks a fost expus, "cinismul aprecierilor si rationamentelor americane'.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin wikileaks