x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin denunţă 'jocul dublu' al Occidentului în Orientul Mijlociu

Putin denunţă 'jocul dublu' al Occidentului în Orientul Mijlociu

22 Oct 2015   •   19:36
Putin denunţă 'jocul dublu' al Occidentului în Orientul Mijlociu

Unele ţări fac joc dublu, 'luptând împotriva teroriştilor şi, în acelaşi timp, poziţionând în interes propriu piesele pe tabla de şah a Orientului Mijlociu', a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, în timpul discursului susţinut în cadrul Clubului de discuţii Valdai, la Soci, informează agenţiile de presă RIA Novosti şi AFP.

'Fără îndoială, SUA au un potenţial militar imens, cel mai mare din lume. Însă, este întotdeauna greu să faci joc dublu. Să declari război teroriştilor şi, în acelaşi timp, să încerci să foloseşti o parte dintre ei pentru a poziţiona în interes propriu piesele pe tabla de şah a Orientului Mijlociu', a spus Putin.

Potrivit liderului rus, terorismul nu poate fi învins folosind o parte dintre terorişti ca pârghie 'pentru doborârea regimurilor incomode'. 'După aceea, nu mai poţi scăpa de aceşti terorişti', a atenţionat Putin.

De asemenea, preşedintele Rusiei a declarat că armele destinate aşa-zisei opoziţii moderate din Orientul Mijlociu ajungeau în mod inevitabil în mâinile teroriştilor.

'Infrastructura teroriştilor se extindea, numărul de combatanţi se majora, iar armele care erau livrate aşa-zisei opoziţii moderate ajungeau în mod inevitabil în mâinile organizaţiilor teroriste', a spus Putin. 'Voi spune mai mult: uneori, de partea teroriştilor treceau bande întregi, cum s-ar spune cu surle şi trâmbiţe', a adăugat liderul rus.

Clubului Valdai, creat în septembrie 2004, reuneşte în principal experţi şi jurnalişti specializaţi pe tematica rusă. La discuţiile din acest an ale Clubului Valdai, având ca temă ''Războiul şi pacea: omul, statul şi riscul unui mare conflict în secolul XXI'', sunt prezenţi peste 130 de experţi şi politologi din 30 de state ale lumii.

Armata rusă efectuează din 30 septembrie atacuri în Siria. Moscova susţine că operaţiunile sale în Siria vizează grupările teroriste, în special Statul Islamic. SUA, care conduc coaliţia internaţională ce efectuează de un an lovituri aeriene împotriva grupării jihadiste din Siria, acuză Moscova că intevenţia sa are de fapt ca scop salvarea regimului Bashar al-Assad.

×