x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin domină energetic

Putin domină energetic

de Anca Aldea    |    18 Ian 2008   •   00:00
Putin domină energetic


Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a început ieri o vizită de două zile în Bulgaria. Putin s-a deplasat la Sofia pentru a încheia două acorduri, în domeniul nuclear şi cel petrolier.

BULGARIA - Preşedintele Rusiei face mişcări inteligente la sfârşit de mandat


Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a început ieri o vizită de două zile în Bulgaria. Putin s-a deplasat la Sofia pentru a încheia două acorduri, în domeniul nuclear şi cel petrolier.

Liderul de la Kremlin a avut ieri o întrevedere cu preşedintele bulgar, Gheorghi Părvanov, cu care a discutat pe marginea proiectelor economice comune. Astăzi preşedintele Vladimir Putin este aşteptat să-i întâlnească pe premierul bulgar, Serghei Stanişev, şi pe Gheorghi Pirinski, preşedintele Parlamentului. Vizita lui Putin marchează totodată cea de-a 130-a aniversare a eliberării Bulgariei de sub dominaţia otomană.

 

PRIORITĂŢI ECONOMICE. Proiectul petrolier Burgas-Alexandropolis, Centrala atomoelectrică de la Belene, gazoductul Magistrala de Sud şi reluarea legăturilor de feribot sunt accentele economice ale vizitei lui Putin, aminteşte corespondentul Radio România Actualităţi (RRA). Concernul Atomstroiexport promite punerea în funcţiune, până în 2014, a celor două reactoare de la Belene, cu o putere totală de 2.000 MW, aminteşte RRA. Circa 30% din lucrările de construcţie-montaj vor fi executate de Areva din Franţa şi de Siemens din Germania. Potrivit RRA, prin conducta Burgas-Alexandropolis vor fi tranzitate, ocolind strâmtorile Bosfor şi Dardanele, între 35 şi 50 de milioane de tone de ţiţei pe an.

 

În centrul discuţiilor dintre delegaţia condusă de Putin şi responsabilii bulgari s-a aflat semnarea unui eventual acord pentru construirea conductei South Stream. Proiectul este concurentul gazoductului Nabucco şi vizează construcţia unei conducte de 900 de kilometri lungime, care va traversa Marea Neagră, pentru a face legătura între Rusia şi Bulgaria, de unde se va împărţi în două “braţe” – unul spre Austria, celălalt spre Grecia, de unde va ajunge până la Otranto, pe coasta Italiei. În preziua vizitei începute ieri, ministrul bulgar al Economiei, Petăr Dimitrov, declara că Sofia şi Moscova nu au reuşit să se pună de acord cu privire la cine va fi proprietarul gazoductului.

 

×
Subiecte în articol: externe