Într-un moment în care țările lor se află în relații încordate cu Occidentul, președinții Rusiei, Vladimir Putin, și Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-au întâlnit la Ankara, dând impresia că noul lor parteneriat nu mai poate fi influențat nici de recomandările NATO, nici de sugestiile voalate ale Statelor Unite și Uniunii Europene, care nu văd cu ochi buni spectaculoasa apropiere consemnată în ultimul timp între cele două părți.
„După fiecare provocare eșuată, relația noastră s-a întărit, așa cum se întâmplă cu oțelul după ce fierul este stins cu apă”, îi declara Erdogan lui Putin, metaforic, marți, în prima dintre cele două zile ale vizitei oficiale ale liderului de la Kremlin la Ankara. Relațiile dintre Turcia și Rusia au evoluat într-adevăr surprinzător de rapid în ultimul an, consolidând un parteneriat care, în 2015, ar fi fost imposibil de anticipat. Nu întâmplător, prima vizită externă a lui Putin după realegerea sa în funcția de președinte a avut loc în Turcia, într-un moment în care Ankara a fost unul dintre puținii membri ai NATO care au refuzat să expulzeze diplomați ruși în urma scandalului internațional provocat de otrăvirea agentului dublu Sergei Skripal pe teritoriul britanic. Mai mult, în timp ce Moscova este acuzată aproape la unison de către Occident în cazul Skripal, nici Turcia nu este menajată de criticile SUA și ale aliaților vestici ai americanilor pentru uciderea a sute de civili, în timpul incursiunii militare ordonate de Erdogan contra milițiilor kurde din Siria.
Centrală nucleară și rachete rusești
Primele semne concrete ale îmbunătățirii colaborări dintre cele două puteri au fost anunțate chiar marți, când Putin și Erdogan au lansat construcţia primei centrale nucleare din Turcia, care va fi construită de gigantul rus „Rosatom”. Proiectul, amânat de mai multe ori, fusese oprit în timpul crizei diplomatice provocate de doborârea unui bombardier rus de către aviația turcă, în 2015, la frontiera siriană. Cele patru reactoare ale centralei, a cărei valoare este estimată la circa 20 de miliarde de dolari, vor acoperi 10% din cererea de energie a Turciei, țară dependentă într-o mare măsură de importul de hidrocarburi. În același timp, potrivit oficialităților militare turce citate de Reuters, în timpul vizitei lui Putin la Ankara s-a convenit ca livrarea sistemelor antirachetă ruseşti S-400 către Turcia să fie devansată, din primul trimestru al anului 2020, în luna iulie din 2019. Turcia şi Rusia semnaseră în decembrie 2017 acordul privind achiziţionarea de sisteme ruseşti S-400 de către Ankara.
Contractul de apărare, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde dolari, a provocat îngrijorare în Occident, întrucât sistemul antirachetă S-400 nu poate fi integrat în arhitectura militară a NATO, din care Turcia face parte. Analiștii susțin că, prin acest contract, Rusia a vrut să-i divizeze pe aliații SUA.
„Avem obiectivul ambițios de a lansa primul reactor al centralei nucleare în 2023, anul centenarului Republicii Turcia. Am convenit acest lucru cu bunul meu prieten, președintele Erdogan ”.
Vladimir Putin
Citește pe Antena3.roInfluencerul care crede că nu va muri niciodată. Arată ca un adolescent, deși are 47 de ani