x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin: Exerciţiile NATO din Marea Neagră sunt o provocare pentru Rusia

Putin: Exerciţiile NATO din Marea Neagră sunt o provocare pentru Rusia

13 Noi 2021   •   19:32
Putin: Exerciţiile NATO din Marea Neagră sunt o provocare pentru Rusia

Președintele rus Vladimir Putin spune că exerciţiile militare desfăşurate de Washington şi NATO în Marea Neagră sunt „o provocare serioasă”. Într-un interviu difuzat sâmbătă, Putin a subliniat că monitorizează atent situaţia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a catalogat acţiunile SUA şi ale aliaţilor NATO din Marea Neagră drept o „provocare serioasă” pentru Rusia, în condiţiile în care după ce au anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, şi-au extins controlul asupra zonelor navigabile din regiune.

Putin a subliniat faptul că este al doilea avertisment transmis către NATO în mai puţin de 24 de ore prin care evidenţiază prezenţa militară occidentală în regiunea Mării Negre. Preşedintele rus acuză Washingtonul de escaladarea tensiunilor, deoarece, conform unor rapoarte întocmite săptămâna trecută, oficialii americani avertizează aliaţii europeni cu privire la riscul unui posibil atac rusesc.

„Statele Unite şi aliaţii săi din NATO desfăşoară exerciţii neplanificate în Marea Neagră. Nu doar o flotă navală este implicată în aceste exerciţii, ci şi aviaţia, care efectuează zboruri de recunoaştere strategică. Aceasta este o provocare serioasă pentru noi”, a declarat preşedintele Vladimir Putin.

Oficialii americani au tras săptămâna trecută un semnal de alarmă cu privire la activităţile ruseşti în apropierea Ucrainei, unde separatiştii susţinuţi de Moscova controlează zone de teritoriu într-un conflict activ de şapte ani.

Oficialii UE au reiterat angajamentul de a monitoriza situaţia sensibilă din estul Ucrainei pe 12 noiembrie şi au declarat că monitorizează situaţia împreună cu aliaţii lor americani şi britanici.

Franţa şi-a exprimat îngrijorările şi a avertizat Moscova că orice acţiune agresivă va avea „consecinţe grave”. Avertismentul a venit în timpul discuţiilor de la Paris în care ministrul francez al apărării Florence Parly şi ministrul de externe Jean-Yves Le Drian s-au întâlnit cu omologii lor ruşi, Serghei Şoigu şi Serghei Lavrov.

Oficialii ruşi insistă asupra faptului că Moscova nu a alimentat conflictul ucrainean, pe care îl consideră o chestiune ce ţine de voinţa celor care l-au început. Cu toate acestea, desfăşurarea masivă de trupe ruseşti în apropierea graniţei cu statul ucrainean a stârnit îngrijorări la Kiev şi printre partenerii occidentali ai Ucrainei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin