x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin l-a felicitat pe Erdogan pentru câștigarea alegerilor: "Prietenul meu drag!"

Putin l-a felicitat pe Erdogan pentru câștigarea alegerilor: "Prietenul meu drag!"

de Redacția Jurnalul    |    29 Mai 2023   •   08:10
Putin l-a felicitat pe Erdogan pentru câștigarea alegerilor: "Prietenul meu drag!"
Sursa foto: Hepta

Vladimir Putin a fost printre primii lideri care i-au transmis mesaje lui Recep Tayyp Erdogan, reales în funcția de președinte al Turciei.

Liderul de la Kremlin i s-a adresat lui Erdogan cu expresia "prietenul meu drag", relatează Antena 3 CNN.

"Victoria în alegeri a fost rezultatul muncii dumneavoastră altruiste la conducerea Republicii Turce și o dovadă evidentă a susținerii poporului turc pentru eforturile dumnevoastră de a consolida suveranitatea statului şi de a purta o politică externă independentă", a transmis președintele rus.

Analiză: Erdogan își va întări controlul și își va spori puterea iar deriva Turciei spre autoritarism se va accentua

În timp ce felicitările șefilor de stat curgeau spre Ankara, susținătorii lui Erdogan făceau noapte albă în Turcia.

Numeroși oameni au ieșit în stradă, au strigat, au claxonat din mașini, au fluturat bannere si eșarfe cu numele președintelui pe ele.

"Erdogan a făcut totul pentru noi, cum ar putea altcineva să ne ia toate acestea? Dumnezeu ne binecuvântează acum!", a spus o femeie ale cărei spuse au fost consemnate de presa internațională.

După victoria lui Erdogan, Turcia este împărțită în două mari tabere, aparent ireconciliabile: cea conservatoarea islamistă şi cea laică, pro-occidentală și fidelă moștenirii lui Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne.

Cel mai probabil, președintele va încerca să conducă țara într-un mod şi mai autoritar, în cel de-al treilea deceniu al domniei sale, estimează analiștii.

Deși a doua cea mai mare forță militară convențională a NATO, Turcia a reușit să irite Occidentul prin cultivarea relațiilor cu Rusia și statele din Golf.

×
Subiecte în articol: putin erdogan