x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin a promulgat legea prin care suspendă Tratatul de reducere a armamentului nuclear

Putin a promulgat legea prin care suspendă Tratatul de reducere a armamentului nuclear

de Redacția Jurnalul    |    28 Feb 2023   •   23:15
Putin a promulgat legea prin care suspendă Tratatul de reducere a armamentului nuclear
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Vladimir Putin a promulgat, marţi, legea prin care suspendă participarea Rusiei la Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), în pofida apelurilor Statelor Unite de reluare a negocierilor pentru reactivarea acordului, informează postul de televiziune CNN.

"Federaţia Rusă suspendă Tratatul dintre Federaţia Rusă şi Statele Unite ale Americii privind măsuri de reducere şi limitare a armamentului strategic ofensiv, semnat la Praga pe 8 aprilie 2010", arată nota explicativă a textului legii.

Putin a anunţat săptămâna trecută suspendarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), semnat cu Statele Unite. "Sunt nevoit să anunţ astăzi că Rusia suspendă participarea la Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic. Elitele din Occident nu îşi ascund obiectivele. Dar nu au cum să nu înţeleagă faptul că este imposibil să învingă Rusia pe câmpul de luptă", a afirmat Vladimir Putin, denunţând atitudinea Occidentului în conflictul militar din Ucraina.

Ca reacţie, Preşedinţia SUA a anunţat că vrea contacte cu Administraţia de la Moscova pentru discuţii despre acţiuni în sensul stabilităţii nucleare. "Menţinem disponibilitatea de a avea întâlniri cu Rusia pentru a discuta despre Tratat şi despre problemele de stabilitate nucleară, aşa cum a demonstrat recenta reuniune în Procesul P5. După cum am spus anterior, indiferent ce se întâmplă în lume, Statele Unite sunt pregătite să continue măsurile esenţiale pentru controlul armamentului", a comunicat săptămâna trecută Consiliul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă. Procesul P5 se referă la contactele pentru reducerea riscurilor strategice între principalele puteri nucleare - Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a criticat decizia Moscovei de suspendare a Tratatului Noul START, dar a evocat disponibilitatea Washingtonului pentru negocieri în sensul reactivării Acordului. "Anunţul Rusiei că suspendă participarea la tratatul Noul START este profund nefericit şi iresponsabil. Vom urmări atent ce face Rusia la modul concret. Sigur că ne vom asigura că, în orice eventualitate, noi suntem poziţionaţi adecvat pentru securitatea ţării noastre şi a aliaţilor. Noi menţinem oricând disponibilitatea pentru discuţii cu Rusia în sensul limitării armelor strategice, indiferent de orice altceva se întâmplă în lume sau în relaţiile bilaterale", a declarat Antony Blinken.

Administraţia SUA a reafirmat, luni, apelul adresat Rusiei de reluare a negocierilor pentru controlul armamentului nuclear. "În mod evident, este în interesul lor intern şi în interesul nostru, în interesul securităţii mondiale, să continuăm să avem aceste discuţii. Noi ne vom întâlni cu ei, trebuie să ne întâlnim. Ambele ţări trebuie să facă acest lucru, trebuie să continue să se concentreze pe stabilitate internaţională şi reducerea riscurilor. Recentele declaraţii ale lui Putin par să genereze dubii asupra presupunerilor noastre că ruşii au apreciat mereu controlul armamentului. Prin condiţionarea acestui lucru de Ucraina acum (...) plasează într-adevăr sub semnul întrebării Tratatul Noul START", a declarat Mallory Stewart, asistent al secretarului de Stat american pentru Controlul Armamentului, Verificare şi Conformare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin lege