x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin momește cu bani mii de voluntari pentru a-și reface armata în Ucraina

Putin momește cu bani mii de voluntari pentru a-și reface armata în Ucraina

de Şerban Mihăilă    |    01 Aug 2022   •   07:50
Putin momește cu bani mii de voluntari pentru a-și reface armata în Ucraina

​​​​​​​În întreaga Rusie se formează batalioane de voluntari, care așteaptă să fie trimise în războiul din Ucraina, alăturându-se așa-numitei „operațiuni militare speciale” declanșate de președintele Vladimir Putin, în luna februarie. De la Murmansk, în Cercul Arctic, până la Perm, în Urali, și Primorski Krai, în Extremul Orient rusesc, chemarea a fost lansată, făcând apel la patriotism și exploatând tentația unor câștiguri mari și rapide. Nu este necesară experiența militară, iar vârsta celor eligibili este de până la 60 de ani.

În timp ce ultimul bilanț prezentat de Kiev anunță uciderea a peste 40.000 de militari ruși de la începerea invaziei din Ucraina, analiști citați de CNN susțin că peste 30.000 de voluntari ar putea fi mobilizați pentru a suplimenta trupele Moscovei, decimate după cinci luni de lupte.

Numărul lor ar reprezenta între un sfert și o treime din forța desfășurată de Putin pentru a ocupa regiunea Donbas, acolo unde, de altfel, ar urma să fie trimiși majoritatea voluntarilor. Recent, Richard Moore, șeful MI6 – serviciul britanic de informații externe – aprecia că, în următoarele săptămâni, „rușilor le va fi tot mai greu să trimită întăriri pe linia frontului”.

Apariția batalioanelor de voluntari este o modalitate de a spori efectivele armatei lui Putin fără a recurge la mobilizarea generală, măsură pe care liderul de la Kremlin o evită de la începutul războiului, de teamă să nu declanșeze o nemulțumire periculoasă în rândul rușilor.

Apelurile pentru formarea unităților de voluntari se concentrează asupra regiunilor mai sărace și mai izolate ale țării, acolo unde rușii sunt ademeniți de mirajul banilor câștigați rapid.

Ordin de la Kremlin

„Conform relatărilor, Kremlinul a ordonat tuturor celor 85 de entități cu drepturi federale ale țării – formate din regiunile Rusiei plus teritoriile ocupate Crimeea și Sevastopol – să recruteze batalioane de voluntari pentru a evita declararea mobilizării parțiale sau totale în Rusia”, afirmă Katerina Stepanenko, cercetător în domeniul Rusiei la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington, citată de CNN.

În consecință, se așteaptă ca regiunile să ajute la finanțarea recrutării, ceea ce, spune Stepanenko, „pune o presiune puternică asupra bugetelor regionale”. Krasnoiarsk, din Siberia, de exemplu, a trebuit să pună la bătaie aproximativ două milioane de dolari pentru acest proiect, susține ea.

Pe front, fără experiență!

Condițiile necesare pentru înrolare variază de la un loc la altul. Un pliant online din Kazan, în Tatarstan, precizează: „Invităm bărbați cu vârsta sub 49 de ani care au servit anterior în armată și oferim un contract de patru luni în specializarea dumneavoastră militară”.

În altă parte, sunt eligibili bărbații cu vârsta de până la 60 de ani, fără cazier judiciar. Adesea, în anunțurile online nu este menționată nicio cerință privind experiența militară anterioară.

Un anunț din Perm - sub titlul „Un loc de muncă pentru bărbați adevărați” - caută „patrioți curajoși, îndrăzneți, încrezători în sine, extraordinari și bine pregătiți ai națiunii noastre”, dezvăluie CNN.

Potrivit anunțurilor, se alocă aproximativ o lună pentru instruire - nu prea mult pentru o situație în care recruții au puțină experiență militară sau deloc. Conform politicii standard a Ministerului rus al Apărării, toți recruții care semnează un contract trebuie să aibă patru săptămâni de pregătire în domeniul armelor combinate. Nu este clar dacă același regim este extins la toți voluntarii.

Patriotism și bani

Contractele voluntarilor au o durată cuprinsă între patru luni și un an. Autoritățile promit salarii mult mai mari decât media veniturilor realizate de ruși. De exemplu, batalioanele care se formează în Perm și în regiunea Kirov, din vestul Rusiei, oferă un venit începând de la 300.000 de ruble lunar (aproximativ 5.000 de dolari), în timp ce în Bashkortostan, în apropiere de granița cu Kazahstan, minimul este de 280.000 de ruble. Voluntarilor din Bashkortostan li se promite un supliment de 8.000 de ruble pe zi pentru operațiunile de luptă, mai scrie CNN.

Un anunț care circulă pe canalele de socializare din Bashkortostan precizează: „În timpul verii puteți câștiga cu ușurință aproximativ un milion de ruble!”. Într-adevăr, salariul mediu lunar în toate aceste zone este cuprins între 30.000 și 45.000 de ruble, aproximativ o zecime din ceea ce ar putea primi un voluntar dacă ar fi trimis pe front.

Există însă și alte avantaje. În Perm și Kirov, copiilor voluntarilor li se promite o admitere preferențială la universități. De asemenea, voluntarii vor primi statutul de „veteran de luptă”, ceea ce le va da dreptul la o indemnizație lunară pe viață și la reduceri la cazare și transport.

Mai există și un barem de despăgubiri pentru victimele de pe câmpul de luptă, în unele cazuri mai mult de trei milioane de ruble pentru răni grave. În cazul în care un voluntar este ucis, familia sa va primi 12,4 milioane de ruble de la bugetul federal și două milioane de la regiune.

Unii voluntari au declarat pentru publicația online „Verstka” că sunt motivați de salarii, pentru ca, de exemplu, să își poată construi o casă. Alții par inspirați de patriotism, iar unii își doresc pur și simplu o aventură.

Unul dintre ei, pe nume Vitali, a declarat pentru „Verstka”: „Respect realizările strămoșilor noștri și îmi este greu să văd cum acestea sunt scuipate. Și, bineînțeles, există și bonusul atrăgător, sub forma plăților pe care le oferă guvernul”.

Alții au spus pentru „Verstka” că vor să scape Ucraina de nazism, demonstrând astfel influența propagandei de la Kremlin, care a alimentat fără încetare ideea că scopul campaniei Rusiei este „denazificarea” țării vecine.

Dacă toate regiunile rusești ar genera fiecare câte un batalion, costul ar fi considerabil. Katerina Stepanenko estimează că o unitate de 400 de oameni ar costa 1,2 milioane de dolari pe lună numai ca salarii, ceea ce, potrivit ei, este scump, deoarece programul nu va produce unități de elită.

Carne de tun

Modul în care aceste unități de voluntari vor fi integrate în operațiunea rusă din Ucraina încă nu este clar. Există însă numeroase semne care arată că lipsa de militari ruși începe să se resimtă.

Centrul ucrainean pentru Combaterea Dezinformării susține că a găsit oferte pentru peste 20.000 de militari ruși, prin contract la centrele regionale de ocupare a forței de muncă. Concomitent, au apărut rapoarte potrivit cărora unele grupuri tactice de batalioane au trebuit să fie reconstituite.

Însă, după cum susține Katerina Stepanenko, un batalion reprezintă mai mult decât „o mulțime cu puști”. Analista de la Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că „acești recruți slab pregătiți vor fi probabil folosiți drept carne de tun, având în vedere modul în care Rusia a tratat anterior recruții și unitățile lor”.

Este greu de imaginat cum vor influența conflictul aceste grupuri disparate, fără cunoștințe despre strategia de luptă și cu abilități militare tocite sau inexistente. Până acum, sarcina infanteriei rusești a fost în mare parte aceea de a prelua zone deja distruse de artilerie.

Chiar și așa, susține Stepanenko, rușii „continuă să înregistreze pierderi grele, fără a câștiga mult teren. Prin urmare, ei au nevoie de un aflux constant de soldați pentru a-și recupera pierderile”.

Goana după batalioane

Armata ucraineană urmărește cu mare atenție formarea noilor unităților. Vadim Skibitskyi, purtător de cuvânt al Direcției principale de informații militare, declara recent că Rusia intenționează să constituie 16 noi batalioane până la sfârșitul lunii iulie. El a spus pentru portalul online „Krym.Reali” că, „potrivit estimărilor noastre, vor fi implicate aproximativ 4.000 de persoane din fiecare regiune, inclusiv din Crimeea”.

Stepanenko consideră că scopul final al operațiunii declanșate de Moscova este o formă de mobilizare pe furiș. „Putin pare să nu aibă încredere că sondajele și mișcările de susținere a războiului vor supraviețui unui efort de recrutare generală. Recrutarea pentru batalioanele de voluntari sau mobilizarea pe ascuns afectează doar un mic procent de militari și familiile acestora”, spune Stepanenko.

„O astfel de mișcare îi permite lui Putin să controleze imaginea invaziei, fără a irita cea mai mare parte a bărbaților ruși și familiile lor”, mai afirmă analista pe probleme de Rusia.

Este puțin probabil ca instruirea pe termen scurt să transforme voluntarii fără experiență anterioară în soldați eficienți în orice unitate”.

Katerina Stepanenko, cercetător în domeniul Rusiei la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington

În următoarele săptămâni, rușilor le va fi tot mai greu să trimită întăriri pe linia frontului, fie că este vorba despre militari sau tehnică de luptă”.

Richard Moore, șeful MI6

×
Subiecte în articol: Ucraina vladimir putin