x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin numără orele până la învestirea lui Trump

Putin numără orele până la învestirea lui Trump

de Şerban Mihăilă    |    17 Ian 2017   •   10:30
Putin numără orele până la învestirea lui Trump
Sursa foto: Alexei Druzhinin/AP

Conștient că un sprijin deschis pentru Donald Trump i-ar îngreuna președintelui ales al SUA misiunea de a începe să coopereze cu Rusia, Kremlinul se mulțumește să numere nerăbdător orele care au rămas până la învestirea noului șef al Casei Albe și aruncă fără rezerve cu invective în direcția administrației Obama. Putin a ordonat guvernului său să nu reacționeze încă la sancțiunile impuse pe ultima sută de metri de președintele Obama.  

 

Extrem de atent să nu compromită startul ameliorării relațiilor bilaterale, odată cu venirea lui Trump la Casa Albă, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat oficialităților de la Moscova să se abțină de la orice comentarii despre viitoarele contacte și subiecte abordate cu noua echipă de la Washington, până vineri, atunci când miliardarul american va prelua oficial mandatul prezidențial, scrie AP. Admirația deschisă exprimată de Trump față de Putin a creat la Kemlin așteptări mari în privința dezghețării relațiilor dinte cele două părți, ajunse la cote minime periculoase după invadarea  Ucrainei de către armata rusă, adoptarea sancțiunilor economice americane contra Moscovei și întărirea flancului estic al NATO. În încercarea de a preveni orice situație cu un impact negativ în perioada imediat următoare, Putin a renunțat la principiul „simetriei”, după ce, pe ultima sută de metri a mandatului său prezidențial, Barack Obama a expulzat 35 de diplomați ruși, acuzați de implicare în presupusul atac cibernetic prin care Kremlinul ar fi încercat să influențeze alegerile din SUA. În loc să expulzeze un număr egal de diplomați americani, Vladimir Putin i-a invitat pe copiii membrilor ambasadei americane la Moscova să participe la ceremonia de Anul Nou, organizată la Kremlin. De cealaltă parte, președintele ales al SUA nu și-a expus încă în mod clar politica față de Rusia, iar între membrii cabinetului său figurează un general în rezervă cu atitudine beligerantă față de ruși și un fost director al unui gigant petrolier, care a făcut numeroase afaceri cu Moscova. În toată această perioadă, susține AP, consilierul lui Trump pe probleme de securitate națională, Michael Flynn, s-a aflat însă în contact permanent cu ambasadorul Rusiei în SUA. Mai mult, într-un recent interviu pentru „The Wall Street Journal”, Trump a declarat că ar putea renunța la sancțiunile impuse Rusiei, dacă Moscova va colabora în lupta contra terorismului și în realizarea altor obiective comune.

Misiune delicată pentru Kremlin

În timp ce Putin și locotenenții săi speră într-o deschidere a lui Trump față de Rusia, Moscova realizează că orice încercare de remediere a relațiilor cu SUA va întâmpina mari obstacole, inclusiv din partea Congresului american. Iritată de amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale, în favoarea lui Trump, opinia publică americană face aproape imposibilă anularea sancțiunilor impuse Rusiei, cel puțin pentru moment, consideră analiștii politici. „În actuala atmosferă, este extrem de dificil de imaginat cum Trump va începe să anuleze sancțiunile”, a declarat Fiodor Lukianov, președinte al Consiliului pentru Politici Externe și de Apărare, grup de experți politici din Rusia.

 

Putin consideră că echipa lui Obama a adoptat sancțiuni contra Rusiei pe ultima sută de metri, pentru a da o lovitură decisivă relațiilor bilaterale.

 

„Hackerii ruși au piratat două lucruri: creierul lui Obama și, desigur, raportul despre hackerii ruși (…) Echipa lui Obama este o adunătură de ratați geopolitici, înfuriați și obtuzi”, Maria Zaharova, purtător de cuvânt al MAE rus

×