x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin, rivalizat doar de saracie

Putin, rivalizat doar de saracie

11 Mar 2004   •   00:00

Putin si-a instalat noul Cabinet cu o saptamana inainte de alegeri, intr-o miscare care a indepartat atentia rusilor de la campanie. Dar nici macar noii ministri nu au reusit sa distraga electoratul de la o problema de viata si de moarte, saracia.

Sondajele de opinie releva ca mai mult de 70% dintre voturile exprimate duminica de rusi vor fi in favoarea presedintelui Vladimir Putin. La baza popularitatii sale stau atitudinea dura adoptata fata de republica separatista Cecenia si o usoara imbunatatire economica, datorata mai ales cresterii pretului petrolului pe pietele internationale.

Tara sarmanilor

Rusia este o tara bogata in resurse, iar reputata publicatie "Forbes" a clasat-o anul trecut pe locul trei in lume in ceea ce priveste numarul miliardarilor. Cu toate acestea, saracia lucie afecteaza mai mult de 22% din rusi. Putin se poate lauda cu o oarecare imbunatatire a conditiilor de viata a saracilor, care la venirea sa la putere, in 2000, erau mai mult de 29%. Dar alegerile prezidentiale nu reprezinta o prioritate pentru cele 31 de milioane de sarmani care abia isi duc zilele. "Lichidarea saraciei" ramane totusi una dintre cele mai sensibile teme ale campaniei electorale. Si intr-o tara in care intre cei bogati si cei saraci se casca o prapastie din ce in ce mai adanca, denuntarea si prigonirea oligarhilor ramane o metoda sigura de castigare a voturilor.

Guvernul salvator

De aceea, Putin si-a pastrat in noul cabinet majoritatea ministrilor-cheie, inclusiv liberalii reformatori German Gref, ministrul Dezvoltarii Economice si al Comertului, si Alexei Kudrin, ministrul de Finante. Serghei Ivanov, un apropiat al lui Putin, si-a pastrat locul de munca in fruntea Ministerului Apararii. Doua numiri au luat prin surprindere: la Ministerul de Externe a fost adus ambasadorul Rusiei la Organizatia Natiunilor Unite, Sergei Lavrov, iar la Ministerul Energiei si Industriei, fostul adjunct al premierului, Viktor Khristenko. Fostul ministru de Externe, Igor Ivanov, a fost numit in postul de sef al Consiliului de Securitate, un organism de consiliere al presedintelui.

Necunoscuta

Odata instalat noul cabinet, singura necunoscuta a alegerilor este cat de multi rusi vor absenta de la vot.

Urne pentru "realegere" in Moldova

Febra mobilizarii inainte de alegeri a ajuns pana la Chisinau, unde noul ambasador al Federatiei Ruse, Iuri Zubakov, a anuntat deschiderea a nu mai putin de 17 sectii de votare pentru, culmea, "realegerea presedintelui Putin" in Moldova.
( ANA ILIE )

×
Subiecte în articol: externe