x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin, în fața revoltei. Sute de soldați ruși sunt în arest, după ce au sfidat ordinele primite

Putin, în fața revoltei. Sute de soldați ruși sunt în arest, după ce au sfidat ordinele primite

de Şerban Mihăilă    |    08 Dec 2022   •   07:00
Putin, în fața revoltei. Sute de soldați ruși sunt în arest, după ce au sfidat ordinele primite

Aflat într-o situație dificilă după eșecurile în lanț suferite pe frontul ucrainean, Vladimir Putin primește încă o lovitură în efortul său de a câștiga un război ce pare deja pierdut. Sute de soldați ruși au fost reținuți, după ce s-ar fi răzvrătit împotriva ordinelor comandanților direcți, anunță instituții mass-media independente din Rusia.  Militarii se plâng de lipsa hranei, a medicamentelor și muniției, în timp ce noii recruți susțin că au fost trimiși în linia întâi pe post de carne de tun, fără o pregătire adecvată de luptă.  

Recruții ruși refuză să lupte în Ucraina, în acte tot mai dese de sfidare a autorității militare a Kremlinului, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un cunoscut grup de reflecție din SUA, citând surse mass-media independente din Rusia. 

În total, se pare că este vorba despre sute de soldați, care sunt închiși și interogați în centre de detenție, precizează ISW, citat de publicația britanică „Daily Express”. 

Cu moralul la pământ

Potrivit postului de știri rusesc independent ASTRA, cel puțin 12 soldați ruși sunt închiși într-un subsol, deoarece refuză să lupte în Zavtine Bazhannia, în regiunea Donețk.

Într-un interviu, unul dintre militari, pe nume Mihail Nosov, a cerut ca tovarășii lui de arme să fie eliberați. De asemenea, el a solicitat urmărirea penală a comandanților săi, deoarece aceștia i-ar fi ținut captivi împotriva voinței lor.

Nosov a fost trimis pe front la începutul lunii septembrie, atunci când Putin a ordonat mobilizarea parțială pentru a-și întări trupele pe frontul de luptă, după o serie de eșecuri suferite în fața forțelor ucrainene. 

Soldatul afirmă că nu a fost supus vreunui examen medical și nici nu a primit o pregătire de luptă adecvată, criticând, totodată, strategia Moscovei de a trimite trupele rusești în linia întâi, pe post de carne de tun.

Într-o declarație pentru Comitetul de Investigații al Rusiei, el a precizat: „Ca urmare a calculelor tactice și strategice greșite ale comandamentului superior, a minciunilor constante față de propriii subordonați, a sprijinului medical și material insuficient, încrederea mea în comandanți a fost zdruncinată!”.

După o lună pe câmpul de luptă, Nosov, alături de alți ruși, a fost reținut într-un subsol, la 16 octombrie, pentru că a refuzat să lupte. Au stat acolo doar două zile, înainte să fie forțați să sape tranșee.

După două săptămâni de muncă forțată, recruții ruși au fost întrebați dacă s-au răzgândit în privința participării la război. Au spus că nu, ceea ce i-a determinat pe comandanți să îi ducă într-un alt subsol din regiunea Donbas, unde au fost reținuți vreme de încă 14 zile. Ei au trăit în condiții precare, fiindu-le permisă doar o masă pe zi, fără duș, a mai relatat ASTRA, citată de ISW. 

Nemulțumirile se extind

Și alte focare de revoltă au izbucnit pe câmpul de luptă. Canalul rusesc de „Telegram” CTD a postat un videoclip care prezintă „o rebeliune a recruților prinși de mobilizarea parțială” în Kazan, Republica Tatarstan. Un grup de soldați poate fi văzut împingând o poartă și plecând în masă, deoarece „nu li se permite să meargă la rudele lor și nu li se acordă permisii”.

Numai în luna noiembrie, ISW a identificat alte trei cazuri de soldați mobilizați care s-au revoltat, nu au respectat ordinele și au manifestat un comportament „perturbator”.

Sir Jeremy Fleming, directorul agenției britanice de securitate cibernetică (GCHQ), a declarat că numărul cazurilor de rebeliune ar putea prolifera, în condițiile în care armata rusă înregistrează o avalanșă de dezertări și de probleme fundamentale legate de aprovizionarea cu arme și muniție.

Fleming a precizat, pentru „Daily Express”, că Putin se află acum într-o situație „disperată”, pe măsură ce rușii „fug de mobilizare și realizează că nu mai pot călători”, iar recruții sunt forțați să ajungă pe câmpul de luptă fără provizii adecvate. 

Profesorul Peter Duncan, de la Școala de Studii Slave și Est-Europene a UCL, este de părere că trimiterea recruților ruși fără o pregătire militară adecvată a fost „într-adevăr, doar o rețetă pentru mai multe dezertări și mai multe decese”. „Este posibil să se răzvrătească mai mulți oameni!”, a mai anticipat el. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Iarna, un aliat al Kremlinului?

În condițiile în care Kremlinul e asaltat de o serie de probleme pe frontul ucrainean, iarna pare un aliat al liderului rus, fapt sugerat și de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Rusia încearcă să îngheţe luptele din Ucraina pe timpul iernii pentru a-şi întări forţele în vederea unui nou asalt în primăvară, a declarat, ieri, şeful NATO.

„Remarcăm acum că Rusia încearcă să impună un fel de îngheţare a acestui război, cel puţin pentru o perioadă scurtă, pentru a se putea regrupa, reface și recupera şi, apoi, pentru a încerca o ofensivă mai mare, în primăvară.”, a spus Stoltenberg, în timpul unui eveniment organizat de cotidianul britanic „Financial Times”.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a afirmat că membrii NATO continuă să furnizeze Ucrainei arme şi sprijin, într-un ritm „fără precedent”, în pofida îngrijorărilor privind o eventuală epuizare a stocurilor Occidentului.

„Este la fel de important să adăugăm noi sisteme şi să ne asigurăm că sistemele sau armele pe care le-am livrat deja sunt efectiv operaţionale sau funcţionează eficient.”, a afirmat Stoltenberg.

„Asta înseamnă că ucrainenii au nevoie de o cantitate importantă de muniţii, de piese detaşate şi de mentenanţă.”, a mai precizat el.

Linia frontului în Ucraina s-a stabilizat de când forţele Kievului au obţinut un succes răsunător, eliberând oraşul Herson şi zonele din jurul acestuia, în partea vestică a fluviului Nipru, luna trecută.

Cele mai aprige lupte se concentrează în prezent în jurul oraşului Bahmut, în estul ţării, pe care forţele ruse încearcă să îl cucerească de mai multe luni. SUA se aşteaptă ca luptele să continue într-un ritm mai lent în lunile următoare, cele două tabere încercând să îşi reconstituie forţele.

Stoltenberg a declarat că „nu are informaţii suplimentare” despre presupusele atacuri cu drone ucrainene asupra unor baze aeriene din Rusia, după ce SUA au anunțat că „nu au permis şi nu încurajează” astfel de atacuri din partea Kievului.

Şeful NATO a mai adăugat că, în prezent, „nu sunt întrunite” condiţiile pentru o rezolvare paşnică a conflictului, „deoarece Rusia nu a arătat niciun semn de angajare în negocieri, care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

×
Subiecte în articol: putin revolta soldati