x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin spune că Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina

Putin spune că Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    25 Dec 2022   •   19:55
Putin spune că Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina, dar Kievul și susținătorii săi occidentali au refuzat să se angajeze în discuții, a declarat președintele Vladimir Putin într-un interviu difuzat duminică, citat de Reuters.

Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a declanșat cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și cea mai mare confruntare între Moscova și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Până în prezent, nu se întrevede un final al războiului.

Kremlinul afirmă că va lupta până când toate obiectivele sale vor fi atinse, în timp ce Kievul spune că nu se va odihni până când fiecare soldat rus nu va fi expulzat de pe tot teritoriul său, inclusiv din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

„Suntem gata să negociem cu toți cei implicați soluții acceptabile, dar asta depinde de ei - nu noi suntem cei care refuzăm să negociem, ci ei”, a declarat Putin în interviul acordat televiziunii de stat Rossiya 1.

Directorul CIA, William Burns, a declarat într-un interviu publicat în această lună că, deși majoritatea conflictelor se termină prin negocieri, evaluarea CIA a fost că Rusia nu a fost încă serioasă în ceea ce privește o negociere reală pentru a pune capăt războiului.

Un consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Putin trebuie să revină la realitate și să recunoască faptul că Rusia este cea care nu dorește negocieri.

„Rusia a atacat de una singură Ucraina și ucide cetățeni”, a declarat Mykhailo Podolyak pe Twitter. „Rusia nu vrea negocieri, dar încearcă să evite responsabilitatea”.

Putin a declarat că Rusia acționează în „direcția corectă” în Ucraina deoarece Occidentul, condus de Statele Unite, încearcă să dezbine Rusia. Washingtonul neagă că pune la cale prăbușirea Rusiei.

„Cred că acționăm în direcția corectă, ne apărăm interesele naționale, interesele cetățenilor noștri, ale poporului nostru. Și nu avem altă opțiune decât să ne protejăm cetățenii”, a declarat Putin.

Întrebat dacă conflictul geopolitic cu Occidentul se apropie de un nivel periculos, Putin a spus: „Nu cred că este atât de periculos”.

Putin a spus că Occidentul a început conflictul din Ucraina în 2014 prin răsturnarea unui președinte pro-rus în timpul protestelor din timpul Revoluției Maidan.

La scurt timp după acea revoluție, Rusia a anexat Crimeea la Ucraina, iar forțele separatiste susținute de Rusia au început să lupte împotriva forțelor armate ucrainene în estul Ucrainei.

„De fapt, lucrul fundamental aici este politica adversarilor noștri geopolitici, care are ca scop despărțirea Rusiei, a Rusiei istorice”, a declarat Putin.

Putin prezintă ceea ce el numește „operațiunea militară specială” din Ucraina ca fiind un moment de cotitură în care Moscova a ținut în sfârșit piept unui bloc occidental despre care spune că încearcă să distrugă Rusia de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Ucraina și Occidentul spun că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce ei cataloghează drept un război de ocupație în stil imperial care a semănat suferință și moarte în Ucraina.

Putin a descris Rusia ca fiind o „țară unică” și a declarat că marea majoritate a poporului său este unită în dorința de a o apăra.

„În ceea ce privește partea principală - cei 99,9% dintre cetățenii noștri, poporul nostru care este gata să dea totul pentru interesele Patriei - nu este nimic neobișnuit pentru mine aici”, a spus Putin.

„Acest lucru nu face decât să mă convingă încă o dată că Rusia este o țară unică și că avem un popor excepțional. Acest lucru a fost confirmat de-a lungul întregii istorii a existenței Rusiei”.

(sursa: Mediafax)

×